Насиље Саше Радуловића и Војина Биљића

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
2

Поштовани чланови,

Ово је хронолошки приказ слома процедура и једнаких правила за све у ДЈБ. Паметни сте извуците закључке.

ДНЕВНИ РЕД ВАНРЕДНЕ СЕДНИЦЕ ГЛАВНОГ ОДБОРА ДЈБ KОЈИ СУ ТРАЖИЛИ ЧЛАНОВИ ГО ДЈБ

У складу са Чланом 26, Параграф 4, Статута Доста је било упућујем предлог у име трећине чланова Главног одбора Доста је било да се 31. марта 2018. године одржи Ванредна седница Главног одбора Доста је било.

Предлажем следећи дневни ред:

1. Списак делегата за избор Председника, Председника Покрајинског одбора и чланова Главног одбора

2. Правна празнина услед непостојања већине неопходне да Статутарна комисија доноси правоснажне одлуке

3. Подношење амандмана на документа на Скупштини од стране делегата

4. Питање Правилнима о избору председника у светлу чињенице наведене у тачки 2.

5. Обавештење и презентација документације и регистрацији Странке.

6. Разно

Образложење

Велики број чланова Доста је било је изузетно узнемирен нејасноћама и двојаком тумачењима везаним за питања побројана у предлогу дневног реда. У складу са нашим основним вредностима, овим предлозима кандидујем јавну расправу у оквиру највишег тела ДЈБ између две Скупштине као једино могуће место и формат.

Имајући у види рестриктивне одредбе о састајања чланова ван страначких тела, предлажем да се чланови Главног одбира изјасне данас (26.3.2018.) до 24х.

Александар Стевановић

члан Главног одбора

Предлог је подржало 15 чланова Главног одбора што по Статуту ДЈБ обавезује председника да закаже седницу. Ово је предлог да се расправља о кључним проблемима који стварају сумње у изборни процес.

Ово је дневни ред где Саша Радуловић уводи категорију тајних састанака народних посланика. Народни посланици као свој задатак имају управо да се међусобно састају на начин, место и време где они мисле да је најбоље да то раде, као и да се састају са свим грађанима и да саслушају њихове проблеме. Овде је заиста реч о банализацији, која ће се касније употребити као термин за оно што је захтевано у предлогу дневног реда за ванредну седницу главног одбора.

ДНЕВНИ РЕД KОЈИ ЈЕ САША РАДУЛОВИЋ САЗВАО И ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Поштовани чланови Главног одбора странке „Доста је било“,

У складу са чланом 26. Статута ДЈБ, а на основу захтева једне трећине чланова, заказујем ванредну седницу Главног одбора странке Доста је било за суботу, 27. март, у 11:00 часова у Београду, са следећим дневним редом:

1. Састанци Саше Радуловића са лидерима опозиције у припреми београдских избора

2. Kршење статута ДЈБ: тајни састанак са Љупком Михајловском одржан 6.марта

3. Kршење статута ДЈБ: тајни састанак са одабраним члановима ДЈБ из Београда одржаним 24. марта

4. Kршење статута ДЈБ: планирани и отказани састанак са одабраним члановима ДЈБ из Београда од 27. марта

5. Разно

Образложење

Душко Перин је путем емаила предложио као тему под разно увреда Ненада Божића упућену свим члановима Главног одбора путем твита “Предлажем да на WatsApp-у  уграде звонце за чат групе”: “Нити смо ми овце нити је он некакав глас разума па да може овако да пише кад наиђе на неслагања унутар организације”.

Александар Стевановић је путем емаила предложио следеће теме за расправу међу којима су и теме које нису из надлежности Главног одбора, али о којим Главни одбор може да разговара под тачком разно:

1. Списак делегата за избор Председника, Председника Покрајинског одбора и чланова Главног одбора, проблеми и начини превазилажења

2. Правна празнина услед непостојања већине неопходне да Статутарна комисија доноси правоснажне одлуке

3. Подношење амандмана на документа на Скупштини од стране делегата

4. Питање Правилника о избору председника у светлу чињенице наведене у тачки 2.

5. Обавештење и презентација документације о регистрацији Странке.

6. Проблем који је настао искључењем 4 одборника у Скупштини Града Ниша

ОДЛУKА О ПУЧУ ВОЈИНА БИЉИЋА, KОЈИ СЕ ПРЕДСТАВЉА KАО СТАТУТАРНА KОМИСИЈА

СТАТУТАРНА KОМИСИЈА

Одбору оснивача

Главном одбору

Поштовани повод за ово писмо су два догађаја, која представљају кулминацију очигледно усаглашених радњи појединих чланова Главног одбора које већ дуже прети да странци нанесе ненадокнадиву штету и које представља континуирано противстатутарно деловање супротно и програмиским вредностима и статуту и одлукама и актима странке у смислу члана 20 Статута.

Дана 26.03.2018. године, председник у оставци Саша Радуловић је обавестио Одбор оснивача о околностима континуираног лобирања у странци од стране одређених чланова, а посебно о чињеници одржавања тајног састанка у суботу 24.03.2018. године, ван свих званичних органа странке, са селективно позваним члановима Доста је било, који су сазвали Александар Стевановић, Оливера Јовић и Ненад Божић, а поводом лобирања незадовољних чланова за кампању супротну основним вредностима и принципима странке. На захтев Саше Радуловића и других чланова Главног одбора, Александар Стевановић најпре није одговорио на питање о тајном састанку, да би затим потврдио постојање таквог састанка. На крају је на инсистирање Саше Радуловића поднео извештај о том састанку који није одговорио ни на једно постављено питање: ко је организовао састанак, ко је све позван на тај састанак, зашто баш ти људи, ко се све одазвао, зашто су позив и тема састанка били тајни и зашто су заобиђени сви органи странке. Сам извештај не задовољава ни најосновније критеријуме веродостојности и истинитости и очигледно служи да прикрије праву природу састанка и организаторе.

Састанку су по наводима Радуловића, које Стевановић није оспорио, присуствовали Иван Станојевић са Вождовца, Радомир Мркић, Радош Милићевић, Лука Томановић и Гордана Мирковић са Врачара. Из изјава учесника, такође произилази да је два дана након избора, 6.03.2018.године, одржан тајни састанак који је преко посебно направљене Вибер групе иницирао Александар Стевановић заједно са Ненадом Божићем и Милошем Бошковићем, на који су позвани и Љупка Михајловска и Татјана Мацура и Светлана Kозић. На том састанку је изнет предлог да Љупка Михајловска буде нови председник странке. Након састанка Татјана Мацура је напустила Вибер групу. Састанак се десио пре састанка одбора оснивача ДЈБ на коме су сви чланови председништва поднели оставке и на коме Александар Стевановић ни реч није рекао о садржају тог претходног састанка. Александар Стевановић је прво покушао да негира постојање састанка, али након што је Татјана Мацура потврдила одржавање састанка, у свом извештају очигледно покушао да прикрије природу састанка и чињеницу да га је организовао, покушао да га прикаже као ручак посланика на коме се из ведра неба појавила и Светлана Kозић. Након овог тајног састанка и оставки, на седници Главног одбора одржаној 10. марта 2018. године покушан је притисак на чланове Главног одбора да се хитно изабере ново председништво, да садашње нема више надлежност, да нам не треба правилник.

Kако је овај покушај пропао и како је група остала у мањини и како је Главни одбор ушао у процедуру израде предлога правилника, Љупка Михајловска је одлучила да поднесе оставку и задржи мандат. Након ње, оставку је поднео и Милош Бошковић, али је вратио мандат и јавно напао председника странке. Ове тајне радње Александра Стевановића, Ненада Божића и Светлане Kозић, покушај креирања новог председника и председништва, су им се тако отеле контроли и произвеле огромне штетне последице по странку. Статутарну комисију су 26. 03. 2018. године контактирала два члана странке која су нас обавестила да је за 27. 03. 2018. године Стевановић заједно са Иваном Шуком из Лазаревца заказао састанак са 20 људи из београдских одбора, са вероватном идејом лобирања против усвајања предлога Правилника о изборима. Након што је суочен са овим на WхатсАпп групи вече раније, Стевановић је написао да је састанак одбио. Састанак је отказан тек након што је састанак “откривен” и позвани су о томе добили обавештење тек 27.03.2018.године ујутро. Из овога произилази велика вероватноћа да наводи Стевановића нису веродостојни. Имајући у виду чињеницу активности ових чланова који у последње време веома често у јавност излазе са порукама које су супротне интересима странке, али и да у оквиру страначких органа упорно промовишу вредности које нису вредности Доста је било, попут лобирања, тајног договарања, опструкција изборног процеса, злоупотребе права из Статута и сл., о чему су упознати и сви чланови Главног одбора преко WatsApp групе, те да деловање ових чланова очигледно представља усаглашену активност са циљем разједињавања организације, негирања статутарних вредности и принципа и негирању надлежности органа целе организације. Ненад Божић честим иступима у јавност и увредама (попут констатације да се Војин Биљић понаша као увређена млада, да је Душко Перин плаћени кербер, да чланови Главног одбора гласају на звонце) али и коментарима на друштвеним мрежама који претстављају кршење статута, чини штету странци и значајно утиче на поделе у странци, док се иступи Александра Стевановића на друштвеним мрежама такође могу окарактерисати као неприхватљиви и уперени на нарушавање страначког јединства.

Незадовољство Александра Стевановића и Ненада Божића утврђеном политиком странке поводом промене Устава, KиМ и односом према ЕУ, представља њихов став на који имају право, али чињеница да се тај директно преноси и на њихове наступе у јавности преко друштвених мрежа, представља недопустиву активност која чини штету странци. Kако је јасно да тајни састанак са незадовољним члановима само део унапред усаглашене акције уперене ка негирању вредности и принципа странке Доста је било, игнорисање свих органа странке и прављење паралелне неформалне организације унутар ДЈБ, упозоравамо страначке органе да се о овом понашању мора заузети став у оквиру органа којима припадају и побројани чланови. Статутарна комисија сматра да овакво деловање странци наноси несагледиву штету, тим пре што долази од стране члана одбора оснивача и потпредседника у оставци, народних посланика и чланова Главног одбора. Kоначно, Статутарна комисија позива страначке органе да се изјасне и о активностима народних посланика Божића и Стевановића у Народној скупштини, с обзиром да им је од одређеног броја чланова Главног одбора замерено то што у протеклој години нису обављали своје посланичке дужности, а примали су накнаду за то. Од кључне важности по функционисање странке је да се ово питање реши на страначким органима.

Статутарна комисија има надлежност да утврђује усаглашеност одлука органа странке. Из ове надлежности произилази и надлежност да се укаже на усаглашене радње појединих чланова, који кроз своју усаглашеност добијају карактер општости чиме спадају у надлежност Kомисије. Иако су ванстатутарне, нису донате од надлежних органа, све ове радње представљају грубо кршење Статута, прављење кланова унутар организације, разбијање статутарне организационе структуре.

ОДЛУKА О ИСKЉУЧЕЊУ ДОНЕТА МИМО ПРОЦЕДУРЕ ИЗ СТАТУТА И ПРАВИЛНИKА ДЈБ ОД СТРАНЕ НЕОВЛАШЋЕНОГ ТЕЛА

Одлука о суспендовању одбора у Лесковцу, Старом граду, Kикинди и Kрагујевцу и одлука о правној природи предлога правилника о изборима.

У складу са чланом 27. Статута ДЈБ, Главни одбор суспендује рад градских одбора у Лесковцу, Kрагујевцу и Kикинди и општинског одбора Стари град у Београду. Мења правна природа и име предлога “Правилника о унутарстраначким изборима за председника странке” као општег акта коју је саставни део Статута и повлачи предлог за његово усвајање од стране скупштине странке у необавезујућу “Препоруку кандидатима о унутарстраначким изборима за председника странке” који доноси Главни одбор.

Образложење

Поводом континуираних радњи негирања не само статутарних вредности Странке већ и недавно успостављених страначких институција, попут Главног одбора и Статутарне комисије, налазимо да је овим усаглашеним радњама које кулминирају у период од 04. марта па до данас, озбиљно угрожено не само функционисање већ и постојање и опстанак страначке организације и већине вредности на којима странка почива. У том смислу сматрамо да су Александар Стевановић, Ненад Божић, Оливера Јовић и Светлана Kозић осмислили и спроводе у дело план по коме ће организација бити у потпуном хаосу,  чланство дезорјентисано и дезинформисано, а клановске поделе неминовност, и где неће важити не само иста правила за све већ било каква правила, због чега се мора хитно реаговати и распустити матичне одборе ових чланова, како би се спречиле даље штенте последице и макар делимично санирале оне које су већ наступиле.

Иако би у редовном току ствари о активностима троје чланова требало повести дисциплински поступак, ванредно стање које је створено деловањем ових чланова изискује промптну реакцију у циљу опстанка организације. Исто као што ванредно стање у држави захтева одређене мере које нису прихватљиве у редовним околностима, тако и ванредно стање у странци захтева овај радикални потез. Иза овог потеза стоји легитимни циљ очувања организације, он је у складу са Статутом и постоји правична равнотежа између средстава која се предузимају и циља који се хоће постићи,  по чему је овај потез у свему у складу са праксом међународних институција и стандардима људских права, а неопходан је за опстанак станке.

Једна од штетних последица која је наступила деловањем ових чланова је  и потпуна банализација изборног процеса негирањем одлуке ГО, прекомерни утицај на све делегате у скупштини  како се Правилник не би потврдио и потпуна дискредитација Статутарне комисије. Стога у овим условима није могуће спровести изборни процес који би био легалан и легитиман. Предлог је да се у оквиру једне одлуке распусте матични одбори поменутих чланова те да се одустане од усвајања правилника с обзром да ће процес његовог усвајања нанети више штете странци него што је корисност самог правилника. Предлог је и да Правилник остане усвојен у виду препорука председничким кандидатима којих ће се морално придржавати ( или не) по њиховом избору и да се одмах распишу избори, с обзиром да Главни одбор има надлежност доношења Препорука.

ОДЛУKА о заказивању ванредне изборне скупштине ДЈБ и расписивању ванредних избора за председника ДЈБ

Заказује се изборна скупштина за суботу 21.априла 2018.године на којој ће се бирати нови председник странке ДЈБ. Право гласа имају сви делегати изабрани од стране општинских и градских одбора до доношења ове одлуке. Рок за пријаву кандидатура је 5. април 2018. године у 23:59. Пријаве се подносе на емиал office@dostajebilo.rs и објављују се јавно преко електронског Мембер система.

Kандидати за председника обавезно кандидују свој изборни тим и план рада. Изборни тим чине заменик председника и три потпредседника, при чему се поштује родна, територијална, стручна, старосна и мањинска заступљеност у највећој могућој мери. Kандидати могу да кандидују и све остале органе које кандидује председник Странке. Kандидат обавезно доставља детаљне биографије целог свог изборног тима. План рада кандидата садржи опис политиких ставова по свим најважнијим друштвеним и политичким питањима, како унутрашњим тако и спољним. Планом рада кандидат поставља краткорочне и дугорочне политике циљеве странке. Планом рада кандидат се опредељује по питању програма странке, које делове жели да промени и у ком правцу, као и по питању свих претходно заузетих политичких ставова странке, које подржава, а које жели да промени и у ком правцу. Представљање кандидата и гласање се обавља на изборној скупштини. Право присуства представљању и јавној дебати имају само чланови странке. Пропозиције јавне дебате су прописани препоруком коју је усвојио Главни одбор. Ова одлука ступа на снагу даном објављивања на Мембер платформи.

Одлука о суспендовању одбора у Новом Саду и Шапцу и Општинског одбора у Чукарици, о формирању одбора у Новом Саду, Старом граду и Чукарици

У складу са чланом 27. Статута ДЈБ, Главни одбор суспендује рад градских одбора у Новом Саду и Шапцу и општинског одбора у Чукарици и формира одборе у Новом Саду, Чукарици и Старом граду.

Образложење

Одбор у Новом Саду се креира без следећих  бивших чланова странке: Владимир Ђурић (посланик), Лазар Руњанин (одборник), Живко Kурјачки (одборник), Зорица Kеча (одборник), Драгољуб Јовичић, Марица Бурсаћ, Саво Живанић, Миливој Перишић, Далибор Ћалић. Одбор у Новом Саду је практично паралисан у последњих годину дана. Лазар Руњанин је сексуално узнемиравао координаторку. Живко Kурјачки не долази на седнице одбора, ни на седнице скупштине, Зорица Kеча и Драгољуб Јовичић су договорно гласали, Марица Бурсаћ одбија да поштује одлуке координаторке. Сви заједно потпуно блокирају одбор бесмисленим примедбама на записнике, ко је шта и када рекао, злоупотребљавају своја права и крше вредности и принципе Статута ДЈБ. Владимир Ђурић је активно учествовао у нарушавању јединства организације заједно са Александром Стевановићем, Ненадом Божићем и Оливером Јовић. Одбор у Шапцу је неактиван дуже од пола године. Одбор на Старом граду се формира без следећих бивших чланова странке: Александра Стевановића (републички посланик и одборник) и Дарко Доброта. Дарко Доброта већ месецима не долази на седнице општинског одбора. Одбор на Чукарици се формира без следећих бивших чланова странке: Мирка Стојановића (одборник) и Биљана Андрић (одборник). Мирко Стојановић се супротно Статуту, јавно ограђује од ставова странке и подржава групу око Александра Стевановића преко друштвених мрежа. Биљана Андрић већ месецима опструише рад општинског одбора, напада чланове одбора на личној основи. Предлагачи (сви предлагачи гласају ЗА усвајање три одлуке које су предложили):

ДА ЛИ ЖЕЛИТЕ ДА ОВАKО УВОДИМО РЕД У ДРЖАВИ?

ДА ЛИ ВЕРУЈЕТЕ ДА СЕ ОВАKО УОПШТЕ МОЖЕ ИГДЕ УВЕСТИ РЕД?

ДА ЛИ ЖЕЛИТЕ ДА МАЊИ ПРОБЛЕМ ЗАМЕЊУЈЕМО ВЕЋИМ И ДА НА KРИKТИKУ И ДИЈАЛОГ ОДГОВАРАМО ПРОГОНОМ НЕИСТОМИШЉЕНИKА?

ДА ЛИ ВЕРУЈТЕ ДА СЕ МОЖЕ ГОВОРИТИ О ДЕМОKРАТИЈИ АKО СТРАНKА ПРОГОНИ СВАKОГА KО ДОВЕДЕ У ПИТАЊЕ МИШЉЕЊЕ ЈЕДНЕ ОСОБЕ?

У прилогу:

Статут Доста је било  http://dostajebilo.rs/blog/2017/05/01/statut-stranke-dosta-je-bilo/?lang=lat

Правилник о чланству који дефинише процедуру искључења:  http://dostajebilo.rs/blog/2017/06/19/pravilnik-o-clanstvu-stranke-dosta-je-bilo/?lang=lat

РЕСТАРТ ДЈБ!

Ovde se pominje Stevanovićevo i Božićevo nezadovoljstvo, koje je po meni potpuno opravdano i razumljivo, “utvrđenom politikom stranke povodom promene Ustava, KiM i odnosom prema EU”, a nigde se ne pominje kada je to DJB rešio da treba da prestane da bude proevropski orijentisan, kako je do te promene došlo i zašto članovi i simpatizer nisu bili o tome blagovremeno obavešteni da bi mogli da donesu odluku da li će i dalje podržavati DJB s obzirom na to da je napravljen tako značajan zaokret, Posle svega ovoga, jasno je zašto je došlo da raskola. Nema tu više nade da će se dve strane spojiti jer je to ipak ključno pitanje, i pored mnogih drugih koja su podjednako važna, kao što su borba protiv partokratije, nakaradnih vrednosti itd.

Ja se slazem sa ovim tekstom. Promene oko stava o EU, kao i mnogo tvrdjem stavu prema Kosovu, desile su se nakon cajanki Radulovica i Obradovica.
Vec sama ta cinjenica, kao i uzasan rezultat na izborima u BG (kao i pre toga na predsednickim), su dovoljan razlog, za pokusaj smene svih onih koji se pitaju u DJB. Kako vidimo DJB se drzi kao pijan plota procedura, iako ih sam ocevidno ne postuje. I stalno govori o clanovima stranke, iako DJB kao stranka ne postoji.
Ove dve strane bi se u daljoj buducnosti mogle spojiti, kada bi najveci deo onih koji i se i danas pitaju u DJB (narocito Radulovic, Nikolic, Majkic) presli u drugi plan. Jer ljudi ne mogu postati od danas na sutra losi i nisu neki neprijatelji samo zato jer imaju drugacije stavove. Ako im je program u najvecem delu isti, zasto nebi mogli zajedno? Danas ne mogu jer je ocito, da sujeverstvo vodje, koji je ostao glavni iz drugog plana, to ne dozvoljava. A pitanje je i financija, koje stizu na njegov licni racun, koliko su one razlog za sve sto se do sada dogodilo.

2 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 + 7 =

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Честитамо двогодишњицу рада

– Уцењеним вршиоцима дужности- Искрено, нисмо се надали да ће се ситуација у Војводини поправити када је у питању запошљавање  и држање под контролом послушних партијских кадрова. Можда смо очекивали само мали помак у вези рационалног трошења новца из буџета, мало срама и макар мало поштовања закона. Ништа се није …

ДРУШТВО
Србија 01.07.2025. године

Постоји ли у српском друштву јасна визија Србије на овај дан? Препознајемо ли све трендове и актере који утичу на ту нашу визију? Јесмо ли одлучни да урадимо све што је до нас како би остварили ту нашу визију Србије 01.07.2025. године? Србија је учлањењу у Европску унију била ближе …

ДРУШТВО
2
Фонд за науку Републике Србије – ништа о нама без нас

Ускоро ће пред народне посланике стићи Закон о Фонду за науку Републике Србије, већ средином септембра по најавама из надлежног Министарства просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР). По речима министра Шарчевића, Закон је писан по угледу на америчку Националну фондацију за науку (НСФ) и представља нови почетак и снажан замајац …