План реформе и опстанка једине оригиналне политичке идеје у Србији

ПОЛИТИЧКИ СТАВ

Поштовани,

Наш ресурс су наши људи. Трошили смо их и одбацивали премного, само због тога што нисмо имали снаге да прихватимо критику, различитост мишљења или да прихватимо да када желите да вам раде остварени људи са каријерама, да они неће да уђу у калуп који је саткан за неке другачије странке. Неспособност да увећамо број чланова је директна последица лошег рада с људима. Нисмо успели ни из људи да извучемо максимум који су имали да нам дају, нисмо успели да успоставимо добру атмосферу и мотивацију. Наш задатак је као код прављења Србије у којој се радо и лепо живи да имамо организацију у којој се сви чланови осећају уважено, у којој раде са задовљством и где добијају сатисфакцију за свој рад кроз признање постигнућа. ДЈБ који ћемо успоставити је организација мислећих људи, у коме су потребе људи на првом месту. У такав ДЈБ ће се вратити стотине људи који су отишли јер су осећали да их не поштујемо.

Одлучивање једне особе, без могућности икаквог коректива осим савета сарадника је резултирало у неколико погрешних стратешких одлука која су нас много коштале. Kолективно доношење одлука је спорије, али у просеку донесене одлуке су квалитетније, а готово никада катастрофалне. У будућем ДЈБ на челу ће бити председништво 7-9 потпуно равноправних особа у коме ће се одлуке доносити супер-већином. Наша организација ће бити демократска не у смислу да се поштује слобода говора, већ да се одлуке доносе у демократским процедурама. Увешћемо и институцију референдума за нека од кључних питања. Бићемо демократија у пракси, не на речима.

ДЈБ је имао много проблема са прихватањем реалности. Нисмо вршили истраживања јавног мнења, а и када су вршена резултате нисмо желели да прихватимо. Ни данас не знамо шта су кључне потребе, како наших бирача, тако и потенцијалних бирача и због тога лутамо у кампањама, порукама које шаљемо и деловима програма на којима инсистирамо. Победнички ДЈБ ће знати у прсте ове ствари и неће полазити од онога што ми мислимо да је кључно, него од онога што бирачи сматрају.

Јавни наступи ДЈБ су оцењени недвосмислено као несимпатични и надмени. Ми немамо ексклузивно право на морал, разликовање доброг и лошег, а посебно немамо право да ми будемо ексклузивне судије. ДЈБ који побеђује и мења Србију уважава туђа постигнућа, било да је то опозиција или власт и нуди боља решења када то може. Не указује шта је лоше и на томе троши своју енергију него даје решења за проблеме или боља решења од конкуренције. Ако немамо боље решење, не бавимо се критиком. На нападе се одговара културом, одмереношћу и непопустљивим коришћењем чињеница. ДЈБ је био странка пристојних људи и странка за коју је гласала већина образованих људи у Србији. Данас то није случај.

Наш циљ је да људи пожеле да буду део једне лепе и успешне приче. Стога ниједан медиј не одбацујемо, још мање делимо лекције, а оним креаторима јавног мнења који изражавају симпатије за наш рад поклањамо пажњу. Не убеђујемо их, прихватамо их, учимо од њих. Морамо бити једнако пријатни и када се људи са нама слажу и када имају супротстављено мишљење. Интеграција људи јаког јавног кредибилитета је интеграција њихових ставова у ДЈБ, не обрнуто.

Kонкуренција је благодет. Није наше да убедимо бираче да други не ваљају, него да ми имамо снаге и знања да животе наших суграђана учинимо лепшим и да сарађујемо са другима. Бавимо се собом и увек признајемо туђа достигнућа, без обзира из које странке долазе. Kомуницирамо неконфликтно, ако је потребно асертивно. Односи са свим странкама опозиције треба да буду пристојни, јавно видљиви, а са влашћу одмерени и уз признање постигнућа.

Србија није острво. Србија је у процесу уласка у евро-атлантску цивилизацију, хтела то или не, и свако противљење том за нас корисном процесу је пут у маргинализацију, што је болно видљиво јер смо сада у друштву Заветника, Двери и других странака спољнополитичке маргине. Победнички ДЈБ има најбоље односе са сродним европским партијама, званичницима ЕУ и САД, регионалним актерима. Наш приступ је проактиван и конструктиван у решавању проблема интеграција у ЕУ, решавању питања Kосова, регионалног помирења. Идемо низ струју, усмеравамо наш брод и бранимо интересе ДЈБ тако што из тог процеса узимамо највише.
Не указујемо јавно на цинизам, још мање читамо буквице или кршимо обећања која дамо. ДЈБ разуме процесе и њихову неизбежност и корисност за Србију. ДЈБ тиме излази из статуса недовршене политике.

ДЈБ је изнад свега странка која заступа људе који су мотори развоја – предузетнике, иноваторе, остварене професионалце, менаџере, људе који цене слободу. Стварамо услове да покренемо друштво, не обраћамо се превасходно онима који желе прерасподеле, јер ту не умемо да пливамо и нисмо уверљиви. Радимо оно што заиста знамо.

Мењамо се да би имали право да мењамо Србију. Мењамо се да би опет расли, били велики и нада нашим грађанима, не задовољавамо се пуким опстанком на маргинама.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

+ 15 = 24

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Честитамо двогодишњицу рада

– Уцењеним вршиоцима дужности- Искрено, нисмо се надали да ће се ситуација у Војводини поправити када је у питању запошљавање  и држање под контролом послушних партијских кадрова. Можда смо очекивали само мали помак у вези рационалног трошења новца из буџета, мало срама и макар мало поштовања закона. Ништа се није …

ДРУШТВО
Србија 01.07.2025. године

Постоји ли у српском друштву јасна визија Србије на овај дан? Препознајемо ли све трендове и актере који утичу на ту нашу визију? Јесмо ли одлучни да урадимо све што је до нас како би остварили ту нашу визију Србије 01.07.2025. године? Србија је учлањењу у Европску унију била ближе …

ДРУШТВО
2
Фонд за науку Републике Србије – ништа о нама без нас

Ускоро ће пред народне посланике стићи Закон о Фонду за науку Републике Србије, већ средином септембра по најавама из надлежног Министарства просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР). По речима министра Шарчевића, Закон је писан по угледу на америчку Националну фондацију за науку (НСФ) и представља нови почетак и снажан замајац …