Отвореност као пут до земље победника

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ
2

Данас мало о међународној политици, ускоро повратак на домаћу политику, тачније програм будуће странке. Сви смо ми људи које инспирише окружење.
Релативно мале земље, а наша отаџбина спада у ту групу, посебно ако се пореде економске перформансе, могу се динамично и успешно развијати само ако су максимално укључене у међународне токове роба, услуга, капитала, новца, знања и информација.
Другим речима, барем две трећине онога што произведемо у Србији треба да буде извезено, сличан износ увезен. Највећи проблем који стоји пред нашим развојем може бити… мало унутрашње тржиште које не може у многим областима да донесе економију обима. Најједноставније објашњено, ако сте иновативна фирма, иновацију је много лакше финансирати и пласирати на тржишту које је 300 пута веће од српског. Такође, благодарећи нашој величини, чак и да успемо да све извеземо што производимо, такав помак неће бити забележен ни као статистичка грешка на тржишту ЕУ, на пример. Наравно, моја је претпоставка да желимо да развијамо гране са великом додатом вредношћу јер само тако може доћи до брзог изласка из сиромаштва.
То је суштина отворености. Прихватају се правила игре, по њима играмо и побеђујемо. Kао што смо их прихватили у кошарци, на пример, па потом постали светска сила. Нисмо кукали на неправду, него смо радили и на крају успели. Потпуно је исто у бизнису било које врсте, с тим што нам за успех није ни нужно да будемо најбољи, довољно је да будемо прихватљиво добри за друге и за себе.
Један део политике отворености и мултилатерализма је и да морате бити део међународних институција. Уз сву свест колико мало некада можете да урадите и колико је некада игра тешка и неправедна. И уз потпуну свест да изван тих правила игре не стоји слобода и благостање.
Ове седмице, као што сам већ писао, сам у Савету Европе, тачније у Парламентарној скупштини Савета Европе. То је једина кућа људских права која обухвата готово целу Европу. За наше људе, врло често место докле намеравају да се суде. Различите земље различито схватају и тумаче неке ствари, али се у овом телу расправља о људским правима и праксама широм Европе. Свако може користећи правила која су иста за све да брани интересе своје земље, а најбоље је када је интерес земље да људска права буду поштована без икакве задршке. Одлуке се доносе демократски, с тим што и демократија увек има неке слабости, али у коначници нема бољег начина да се одлуке доносе на нивоу државе, а посебно на нивоу Европе. Постоје и лоше праксе које су тренутно предмет интересовања медија и самог Савета Европе, као што је “кавијар дипломатија”, али у извесној мери постоји жеља да се тај случај искористи и за неке ствари које можда и немају везе са нултом толеранцијом корупције.
Све у свему, нема нама лепе будућности без отворености и учешћа у међународним телима. Није то место у које се стигне када се прође испод дуге, али јесте боља будућност за наше грађане. Што пре схватимо и прихватимо правила игре, можемо постићи више кошева, а и убацити понеку тројку или имати сјајне блокаде и скокове. Политика коју ћемо ми понудити је политика победника који се не плаши изазова, него им се радује.

Александар Стевановић

2 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

+ 37 = 46

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ
Тражимо враћање умањења пензија извршених у периоду 11. 2014 – 09. 2018!

Рецепт да се због кризе пензије привремено умање примењен је и у једној држави чланици ЕУ. Али, тамо је све ВРАЋЕНО. Они су држава чланица ЕУ, правила се поштују, па морају. Србија је кандидат. Мора и она. Власт је јуче и прекјуче у Народној скупштини јасно рекла: “По члану 4. …

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ
Хулигани, ватрени навијачи па народни посланици

 Моћ народног посланика и других функционера који су бирани не лежи само у томе што може да заступа ставове и идеологију за коју су се определили његови бирачи, већ и у томе што својим утицајем може, на много начина, морално обликовати бираче. Да ли су сви народни посланици и политичари …

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ
2
Љупка Михајловска – интервју за Панчевац

Глас пола милиона особа са инвалидитетом чује се у парламенту Љупка Михајловска, посланица у Народној скупштини Републике Србије, родом из Јабуке, у клупе представника грађанки и грађана ушла је преко листе Покрета „Доста је било”, а сада је део посланичке групе „Слободни посланици”. Она први пут јавно и детаљно говори …