Неуспешне лидере заменити новим људима

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ

У Народној Скупштини Републике Србије ове недеље је оформљена нова посланичка група – “Слободни посланици”. Шефица посланичке групе је Татјана Мацура, донедавно једна од виђенијих чланица организације Доста је било која је у марту почела да се расипа након, према речима сада већ бивших чланова, ауторитарног управљања које је успоставио Саша Радуловић. У недавном интервјуу, Светлана Kозић, шефица посланичке групе ДЈБ у Скупштини Војводине, изјавила је да је Радуловић из ДЈБ избацио готово комплетну грађанску струју, одлучивши се за политику и методе које више подсећају на десничарски модел управљања организацијом.

У интервјуу за BESERMENJI.COM, Татјана Мацура открива шта грађани могу да очекују од нове посланичке групе у Народној Скупштини Републике Србије, али говори и о новој политичкој организацији коју некадашњи чланови Доста је било планирају да оформе. Такође, прочитајте и шта је Мацура имала да каже на питање да ли ће се нова политичка организација наћи у опозиционом “Савезу са Србију”, који за мај месец најављује Драган Ђилас.

ИГОР БЕСЕРМЕЊИ: 19. априла оформљена је посланичка група “Слободни посланици” коју чине бивши посланици Доста је било. У ком правцу ће ићи деловање и шта грађани могу да очекују од Вас као шефице новооформљене посланичке групе у НСРС?

ТАТЈАНА МАЦУРА: Бићемо конструктивни у расправи, нудићемо решења за која мислимо да су боља од понуђених у предложеним законима. Позваћемо све колеге да “спусте лопту” и да не подносе безброј бесмислених амандмана, као што је био случај у последњих неколико седница. Посланике владајуће већине грађани увелико исмевају због тога. Посланици опозиције, ма какву креативност понудили у том инаћењу, добиће мало или ништа. Све у свему, “победа” у игри бесмисла биће на страни моћнијег, тј. скупштинске већине, а не на страни мудријег. Нико ништа не добија таквим наступима, сигурно не утичу на квалитет предложених закона, а грађанима шаљемо поруку да са правом презиру народне посланике и политичаре уопште, јер Скупштина на крају заиста изгледа као циркус. На колегијуму ћу се залагати за то да се са овом праксом прекине и да се у Скупштину уведе ред и нормална радна атмосфера.

ИГОР БЕСЕРМЕЊИ: Најављено је и формирање нове политичке организације коју ће, према ономе што можемо наслутити, у почетку доминантно чинити људи који су напустили Доста је било. Kада сте рекли да ће то бити потпуно нова организација, а не дупликат ЂБ, на шта сте тачно мислили? Да ли треба да очекујемо другачији приступ политици, нови програм, различите идеје, или просто другачији механизам управљања организацијом од оног који вам је, према речима чланова који су напустили ЂБ, наметнут од стране Саше Радуловића?

ТАТЈАНА МАЦУРА: Програм и политика коју смо заступали није била проблем или макар не проблем који је био нерешив. Проблем је био у начину доношења одлука у последња два изборна циклуса. То су изманипулисане одлуке које су довеле до катастрофалних резултата. Чак и када је руководство суочено са чињеницом да велики део чланства зна да су “скувани као жабе”, они нису понудили “извините”, већ су понудили непријатељско понашање. Уз све то је деградиран и Главни одбор који према “духу Статута” представља прву линију одбране од лоших одлука. Други велики проблем је и начин на који је вођена организација. Децентрализација на мање важним темама, за које се претходно руководство мало или ни мало интересовало, и са друге стране апсолутна централизација о најважнијим темама. Нова организација ће већ у старту бити другачија. Имаћемо нов, применљив и једноставан Статут, написаћемо сва потребна општа акта странке, руководство ће радити тимски, одлуке ће се доносити тимски, а за многа важна питања укључиваћемо и чланство. У том смислу очекујем да ће и грешке бити минималне. Програм који пишемо биће богатији, а завршну реч пре објаве такође ће дати чланство. Ако у овој намери успемо сигурно нећемо бити ЂБ2, већ оно што смо очекивали да ћемо постати након уласка у Скупштину 2016. године и за шта су нам грађани указали поверење.

ИГОР БЕСЕРМЕЊИ: Да ли Вас можемо очекивати као лидерку те политичке организације?

ТАТЈАНА МАЦУРА: Мислим да група људи који чине нешто што у овој фази називано “Иницијалним одбором” будуће организације немају никакав проблем са тим да било ко од нас формално буде први међу једнакима. Морам да признам да интензивно размишљамо о једној сјајној опцији – ротирајућем председништву. Размишљамо колико је јавност спремна на такву новину и како је у уском медијском простору адекватно промовисати. Порука таквог руковођења је оно што један значајан број грађана са нестрпљењем очекује – да одлуке не доносе појединци, већ тим који чине људи који нису опседнути влашћу. Уколико се на крају ипак одлучимо да имамо првог међу једнакима то ће сигурно значити да ће све одлуке, без изузетка, бити донете супер већином, тежећи консензусу. У том смислу је сасвим свеједно да ли ћу лидерка бити ја или било ко други.

ИГОР БЕСЕРМЕЊИ: Kада говоримо о лидеркама, како коментаришете чињеницу да Србија данас нема председницу релевантније парламентарне политичке странке?

ТАТЈАНА МАЦУРА: Не знам шта да Вам кажем. Забринута сам. За ово мало политичког искуства које сам стекла за ових неколико година, морам да признам да сам упознала сјајне жене, сјајне потенцијалне лидерке, а које нажалост обитавају у сенци својих партијских колега. Kада бисмо имали више жена на руководећим местима сигурна сам да би сарадња међу странкама и покретима била лакша. Сујете лидера нису удаљиле само њих, већ су удаљиле читаве организације. Бићу слободна да претпоставим да тај сценарио не бисмо гледали да на лидерским позицијама има више жена.

ИГОР БЕСЕРМЕЊИ: Да ли ће најављена политичка организација у перспективи пронаћи своје место у “Савезу за Србију” Драгана Ђиласа, који почиње са радом 9. маја?

ТАТЈАНА МАЦУРА: Разговарамо и разговараћемо са свима. Приоритет нам је да формализујемо организацију и да је ставимо у адекавтни правни оквир. Једноставно, не радимо ништа преко реда. Охрабрујуће је то што нас зову сви и сви би са нама на овај или онај начин да сарађују. Kажу да осећају нашу позитивну енергију и морам да кажем да често истичу да је добро што нисмо свадљиви. Опозициона сцена је потучена до ногу и ако било ко мисли да направи резултат којим ће бити у прилици да реализују своје програме мислим да ће морати сујете да спусте и да до некакве сарадње дође. У супротном, велика већина може да се опрости од активног учешћа у политичком животу Србије на дужи временски период.

ИГОР БЕСЕРМЕЊИ: Предлог Драгана Ђиласа наилази на различите, премда још увек тихе, реакције међу осталим лидерима опозиције. Сматрате ли да је сада заиста сазрело време за велико и озбиљно окупљање опозиције у циљу правовремених припрема за неке од будућих избора у Србији?

ТАТЈАНА МАЦУРА: Kао што рекох, наш приоритет је формална и правна изградња организације. Оно што могу рећи је да не знам да ли је опозиција спремна на “укрупњавање”, али сам сигурна да је спремна на то да неуспешне лидере замене за нове и мотивисане људе који доносе неке нове и занимљиве идеје. Ако се настави са досадашњом праксом, осим задовољених сујета појединаца ништа друго не добијамо.

ИГОР БЕСЕРМЕЊИ: У каквим сте сада односима са Сашом Радуловићем и да ли видите будућност за Доста је било?

ТАТЈАНА МАЦУРА: Нисмо у контакту. Не бих да процењујем каква будућност чека ДЈБ, али да будем искрена, нисам оптимиста. Не видим жељу да се направе корените промене које су преко потребне да би до опоравка дошло. Свакако им желим срећу и снагу да у томе успеју.

(Игор Бесермењи, април 2018.)

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

91 − 90 =

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ
Тражимо враћање умањења пензија извршених у периоду 11. 2014 – 09. 2018!

Рецепт да се због кризе пензије привремено умање примењен је и у једној држави чланици ЕУ. Али, тамо је све ВРАЋЕНО. Они су држава чланица ЕУ, правила се поштују, па морају. Србија је кандидат. Мора и она. Власт је јуче и прекјуче у Народној скупштини јасно рекла: “По члану 4. …

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ
Хулигани, ватрени навијачи па народни посланици

 Моћ народног посланика и других функционера који су бирани не лежи само у томе што може да заступа ставове и идеологију за коју су се определили његови бирачи, већ и у томе што својим утицајем може, на много начина, морално обликовати бираче. Да ли су сви народни посланици и политичари …

ПОСЛАНИЧКИ КЛУБ
2
Љупка Михајловска – интервју за Панчевац

Глас пола милиона особа са инвалидитетом чује се у парламенту Љупка Михајловска, посланица у Народној скупштини Републике Србије, родом из Јабуке, у клупе представника грађанки и грађана ушла је преко листе Покрета „Доста је било”, а сада је део посланичке групе „Слободни посланици”. Она први пут јавно и детаљно говори …