Шта је центризам

ПОЛИТИЧКИ СТАВ

Центризам је политичка идеологија која се заснива на логичном промишљању и прагматизму, при чему се узимају у обзир краткорочне и дугорочне околности. Центризам није дефинисан компромисом или умереношћу, он их само узима у обзир приликом доношења закључака. Центризам се заснива на здраворазумским решењима којима се на одговарајући начин решавају тренутне и будуће потребе, заслужује поверење јавности, и служе постизању општег добра узимајући у обзир ризике и могућности приликом њиховог остваривања.

Савремена размишљања понекада мешају центризам са умереношћу, али начела центристичких странака често су сушта супротност умереним гледиштима.

Центризам не значи радити оно што је популарно, већ оно што је исправно.
Центризам није умерен, већ подржава снагу, традицију ,отвореност ума и политику засновану на доказу, а не на идеологији.
Kод центризма се не ради о нужном копромису, центризам дозвољава разумно деловање.
Центризам промишља традиционалне вредности и нове идеје у контексту нарастајућих потреба друштва: центристи имају практичнија политичка гледишта према политици и међуодносоима се другима него што то имају људи другачијих политичких гледиишта.

Центристи чврсто заступају људска и мањинска права и слободе у контексту потреба читаве заједнице.
У политичком контексту, центристи преферирају разумну личну слободу и регулацију у оквирима политичких и социјалних реформи, пре свега подржавајући демократско друштво.
Центристи су независни мислиоци. Они процењују ситуацију на основу контекста и логике, размишљања и могућности. Они су отвореног ума и чврстих убеђења. Спремни су да се боре за логична решења, а не за она настала из идеолошких разлога.

Идеологија ограничава капацитет расуђивања.
Убеђења центриста нису ограничена идеологијом.
Расуђивање је засновано на прагматичној реалности и околностима у којима политички делујемо.
Центризам није веровање, он је отворена књига у једној ситуацији која се одвија у стварном времену. То не значи да је умерен, већ да узима у обзир околности које могу захтевати промену курса на основу доступних информација.

Центристи су независни
Центристи теже да буду прагматични и да избегавају екстреме кад год је то могуће. Наравно, понекад је потребно бити екстреман, па стога центристи заступају разумност  у примени исте.
Центристи не воле утицај интересних група и непоштене праксе. Они не цене спин који протурају противкандидати или медији.
Центристи верују да, уколико се позабавимо чињеницама и концентришемо на тимски рад, заједно можемо решити много више проблема него што то могу нпр две супродстављене политичке странке које су заробљене у својим агендама и идеологијама.
Центристи захтевају одговорно управљање државом.
Част и интегритет – центристи верују да политички спинови унижавају интегритет гласача и наравно политичара који га користи.
Шта је проблем када нема центра?

Замислите неуравнотежену тачку ослонца, не би вам баш била од користи.

Тврде десничарске и левичарске партије су под јаким утицајем и контролом дефинисане политичке платформе, и не могу се много кретати унутар задатих ограничења.

Међутим друштво је непрекидно у покрету и често се дешава да морате одмерити тренутне потребе са онима које могу настати у будућности и промислити политике које ће одговорити тим изазовима.

Испитивањем свих решења кроз читав политички спектар , могуће је пронаћи најбоље решење које решава специфичан проблем (на пример у одређеном округу државе). Ово значајно повећава интегритет саме политике и служи општем добру. Такође, ово омогућава развој нових решења која нису ухваћена у мрежу специфичних интереса појединих групација .

Сукоб интереса створен између интересних група и потреба народа и државе створио је тактике спин машина које користе политичари и државна управа. Грађани очекују од државне управе да буде независна од утицаја интересних група како би се на националном нивоу доносиле одлуке скројене тако да одговарају интересима народа.

Оливера Јовић

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

61 − = 59

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Честитамо двогодишњицу рада

– Уцењеним вршиоцима дужности- Искрено, нисмо се надали да ће се ситуација у Војводини поправити када је у питању запошљавање  и држање под контролом послушних партијских кадрова. Можда смо очекивали само мали помак у вези рационалног трошења новца из буџета, мало срама и макар мало поштовања закона. Ништа се није …

ДРУШТВО
Србија 01.07.2025. године

Постоји ли у српском друштву јасна визија Србије на овај дан? Препознајемо ли све трендове и актере који утичу на ту нашу визију? Јесмо ли одлучни да урадимо све што је до нас како би остварили ту нашу визију Србије 01.07.2025. године? Србија је учлањењу у Европску унију била ближе …

ДРУШТВО
2
Фонд за науку Републике Србије – ништа о нама без нас

Ускоро ће пред народне посланике стићи Закон о Фонду за науку Републике Србије, већ средином септембра по најавама из надлежног Министарства просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР). По речима министра Шарчевића, Закон је писан по угледу на америчку Националну фондацију за науку (НСФ) и представља нови почетак и снажан замајац …