(Де)популациона политика

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
1

Председник СНСа и нека група људи који су се чудним сплетом околности нашли у Савету за популациону политику Владе РС ових су дана представили стратешки документ „Мере за подршку рађања“ којим би требало да се подстакне „опстанак нације“ и некако предупреди нестајање Србије са мапе света у идућих 50 година.
Гледајући и читајући ову рекламну кампању човека који је пре само годину дана на сва уста прозивао порођајну мафију како отима новац од државе не би ли остајала код куће чувајући децу, кмечање око слогана који ће, јелте, утицати на рађање више беба, као и ужасавајуће мешање у право на располагање сопственим телом („ абортуси ће убудуће моћи да се обављају само по процедури, у овлашћеним институцијама; али пре тога да покажете ултразвук и да чије откуцаје срца …“
а имајући на уму све оно што се дешавало у последњих неколико година на плану повлачења државе из социјалне сфере и смањење свих социјалних давања под плаштом изласка из кризе, не могу а да не будем згрожена лицемерјем и демагогијом онога што се потура грађанкама и грађанима Србије.
Мајка сам троје деце. Преживела сам четири порођаја и смрт једне бебе. Имам пуно право да вам у лице кажем шта мислим о вашим мерама, и да при томе не бирам речи.
Један од мојих синова ми је пре неки дан рекао „Мама, не буди тужна, али ја одлазим одавде чим будем могао. Овде нема будућности“ . Други син је већ отишао. Ћерка ће вероватно за браћом, чим довољно одрасте.
Видите, самопроглашени располагаоци будућношћу Србије, ви сте најодговорнији за оно што нам се данас догађа. То што у Србији има све мање беба резултат је ваших политика, а не самовоље очева и мајки. Да не идем у не тако далеку прошлост ( у којој сте нас сви ви који сте данас на власти посвађали са читавим светом и увели Србију у низ ратова који су се завршили катастрофалним економским, социјалним и друштвеним стањем), задржаћу се на систему који одржавате и унапређујете, а који је у директној супротности са свиме што рекламирате на телевизијама са националном фреквенцијом.
То је систем у којем се жене не могу запослити ако ће рађати.
Систем у којем се породиље отпуштају с посла јер су се – породиле.
Систем у којем се порођај претвара у најгору ноћну мору и у којем свака десета жена одлучи да због лошег искуства на порођају више никада не роди децу.
Систем у којем је исхрана породиља у болници након порођаја катастрофална, у којем очеви гледају своје жене и бебе кроз стаклена врата, протурајући улошке и друге потрепштине кришом, кад и пригодне поклоне докторима и сестрама.
Систем у којем самохрани родитељи не могу натерати свог дојучерашњег брачног партнера да плати неки мизерни износ алиментације
Систем у којем се самохрани родитељи и њихова деца посматрају као потенцијални паразити на друштвеном ткиву.
Систем у којем се родитељи који имају тешко оболео дете сналазе како год знају и умеју не би ли му обезбедили потребну негу.
Систем у којем нема довољно вртића,а и када их има велики део родитеља не може себи приуштити тај луксуз, па чување деце постаје обавеза бака и дека ( ако их имате).
Систем у којем велика већина парова нема сопствени стан и зависи од милостиње родитеља.
Систем у којем се подразумева да је женина обавеза да рађа, брине се о кућним пословима, негује старе, док истовремено ради.
Систем у којем жене на селу немају здравствено осигурање нити могућност редовних лекарских прегледа.
Систем у којем судови подржавају лопове, а самохране мајке истерују на улицу (заједно са децом) из њихових станова.
Систем без правде.
Систем у којем никада немаш сигурност.
Систем у којем не видиш будућност.
Да заиста имате добре намере, не би сте популациону политику свели на ова маркетиншка обећања. Онај ко заиста жели да Србија не нестане, потрудиће се да се овај накарадни систем промени. А тек када Србија буде постала земља у којој се лепо и радо живи – тада ће се и рађати више деце, са или без новчане стимулације државе.
Ауторка: Оливера Јовић
текст је објављен у дневној новини “Данас” 27.03.2018.

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 + 7 =

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Честитамо двогодишњицу рада

– Уцењеним вршиоцима дужности- Искрено, нисмо се надали да ће се ситуација у Војводини поправити када је у питању запошљавање  и држање под контролом послушних партијских кадрова. Можда смо очекивали само мали помак у вези рационалног трошења новца из буџета, мало срама и макар мало поштовања закона. Ништа се није …

ДРУШТВО
Србија 01.07.2025. године

Постоји ли у српском друштву јасна визија Србије на овај дан? Препознајемо ли све трендове и актере који утичу на ту нашу визију? Јесмо ли одлучни да урадимо све што је до нас како би остварили ту нашу визију Србије 01.07.2025. године? Србија је учлањењу у Европску унију била ближе …

ДРУШТВО
2
Фонд за науку Републике Србије – ништа о нама без нас

Ускоро ће пред народне посланике стићи Закон о Фонду за науку Републике Србије, већ средином септембра по најавама из надлежног Министарства просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР). По речима министра Шарчевића, Закон је писан по угледу на америчку Националну фондацију за науку (НСФ) и представља нови почетак и снажан замајац …