Школе мимо реалности

ОБРАЗОВАЊЕ

Прошле су 22 године од како је интернет ушао у Србију, а образовни систем се и даље мучи да информационе технологије уведе у употребу у настави. У индустрији, ако не пратиш трендове пропадаш. Пропадају ли ђаци у дубоко за реалношћу заосталим школама?

Предуго државне школе нису имале конкуренцију. У мањим градовима је немају ни данас. Без конкуренције напредак изостаје. Родитељи, који имају могућности, плаћају деци приватне часове из више предмета. У школи деца губе пажњу, јер табла, креда и сунђер не могу да заокупе њихове на интернет навикле главице. Данашњој деци треба јачи стимуланс да би их настава заинтересовала. Они код куће себе забављају динамичним видео садржајима, брзим шареним игрицама. А, у школи их чекају табла, креда и сунђер као што су чекали и клинце почетком двадесетог века. Укратко, учионица у којој седи моје дете изгледа исто као и учионица у којој је седео мој отац. А, ван школе је један сасвим другачији свет. За тај свет школа треба дете да припреми. Али, како да то учини школа ван света?

На последњој седници Скупштине Војводине, извештај о свом раду дао је Педагошки завод Војводине. Прошлогодишњим извештајем су нас шокирали информацијом да и даље организују обуке рад на рачунару за просветне раднике. Ове године су нас изненадили информацијом добијеном анкетом да је употреба информационих технологија у школама слаба и да још има наставника који сматрају да је неважна.

Док се дивимо како нам деца у предшколском узрасту активно, самостално и вешто савладавају игрице које су чак и на енглеском језику, Педагошки завод Војводине нас обавештава да већина испитаних наставника сматра да се њихово обучавање за употребу информационих технологија не спроводи на одговарајући начин и да су им потребни додатни видови обука.

Министарство, Секретаријату, Педагошки заводу Војводине, сада је јун 2018. године. Прошле су 22 године од уласка интернета у Србију. Спавате ли 22 године?

Светлана Козић
Посланица у Скупштини Војводинe

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

40 + = 41

ДРУШТВО
2
Фонд за науку Републике Србије – ништа о нама без нас

Ускоро ће пред народне посланике стићи Закон о Фонду за науку Републике Србије, већ средином септембра по најавама из надлежног Министарства просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР). По речима министра Шарчевића, Закон је писан по угледу на америчку Националну фондацију за науку (НСФ) и представља нови почетак и снажан замајац …

ОБРАЗОВАЊЕ
Школе се гасе, нема ђака

Како надлежни најављују, од јесени ће неке школе бити спојене у јединствене целине и број школа ће бити значајно мањи. Наведени разлог је рационализација трошкова. Наиме, Светска банка је указала на појаву смањења броја ученика у Србији, а приметила је да трошкови објеката и запослених у просвети остају исти и …