Škole se gase, nema đaka

OBRAZOVANJE

Kako nadležni najavljuju, od jeseni će neke škole biti spojene u jedinstvene celine i broj škola će biti značajno manji. Navedeni razlog je racionalizacija troškova. Naime, Svetska banka je ukazala na pojavu smanjenja broja učenika u Srbiji, a primetila je da troškovi objekata i zaposlenih u prosveti ostaju isti i predložila je reformu.

Ono što iz stanja pada broja đaka izbija je sudar realnosti sa obećanim boljim životom, koji je, kako odgovorni tvrde u medijima, već tu. Ipak, bela kuga kaže da roditelji već decenijama ne veruju u te priče. Deca koja se nisu ugledala svet i ona koja su se sa roditeljima uputila u strane zemlje su otvoreni pokazatelj tog nepoverenja. Broj stanovnika osrednje opštine u Srbiji se poslednjih dvadesetak godina smanjio za petinu. Svaka peta kuća u malim varošima je prazna i to se vidi i kada šetate ulicama.

Sada imamo i najavu praznih škola. Naime, neke školske zgrade će opusteti, a đaci će se spojiti sa novim drugarima u drugim školama.

Svetska banka je u pravu kada kaže da je racionalizacija potrebna. Kad se već nismo bavili uzrocima pomanjkanja dece, bar da saniramo posledice. Biće manje direktora, spremačica, službenika, troškova održavanja i grejanja… Ušteda za budžet će sigurno biti značajna i opravdana.

Teši činjenica da neće biti ukidanja smerova u srednjim školama, kao i da će malobrojnim đacima osnovnih škola u selima u kojima se školska zgrada zatvara biti obezbeđen prevoz do veće škole.

Deluje kao da se mislilo na sve. Ipak, brine jedna činjenica koju su zapazili oni koji su pomno pratili neke ranije primere spajanja, ne škola već javnih preduzeća. Naime, ostaje neizvesno po kom kriterijumu će se birati koji službenik, direktor ili spremačica ostaju da rade, a koji ostaju bez posla? Ko garantuje da će ostati najbolji? Ko sme da tvrdi da će i izbor kadrova biti sproveden kao i spajanje radi racionalizacije troškova u najboljoj nameri ? Takođe, pitanje je i da li će novac koji se time u budžetu uštedi biti usmeren ponovo na obrazovanje, ili će trajno sa te budžetske stavke biti raspoređen na neke sasvim druge namene.

Svetlana Kozić
Poslanica u Skupštini Vojvodine

Nema komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

+ 85 = 94

DRUŠTVO
2
Fond za nauku Republike Srbije – ništa o nama bez nas

Uskoro će pred narodne poslanike stići Zakon o Fondu za nauku Republike Srbije, već sredinom septembra po najavama iz nadležnog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR). Po rečima ministra Šarčevića, Zakon je pisan po ugledu na američku Nacionalnu fondaciju za nauku (NSF) i predstavlja novi početak i snažan zamajac …

OBRAZOVANJE
Škole mimo realnosti

Prošle su 22 godine od kako je internet ušao u Srbiju, a obrazovni sistem se i dalje muči da informacione tehnologije uvede u upotrebu u nastavi. U industriji, ako ne pratiš trendove propadaš. Propadaju li đaci u duboko za realnošću zaostalim školama? Predugo državne škole nisu imale konkurenciju. U manjim …