У петој брзини

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
1

Свет се мења. Конкуренти који нису постојали пре 20-30 година узимају велике делове светског тржишта. Тржиште јесте, као што су давно рекли фанки економисти и није ни добро ни лоше. Оно одваја ефикасно и неефикасно. Можемо мрзети или волети исто, али питање раста и развоја једног друштва је да ли жели бити ефикасно и усмерено на раст и развој или на бескрајнеа приче о (не)праведном свету, светлој/мрачној прошлости и садашњости. Можемо и рећи да велики светски играчи деформишу тржиште. Ми тај луксуз немамо, осим ако нећемо сами себе да осиромашимо.
Србија у петој брзини, која је збир индивидуа, схвата шта јесте, не шта би ми волели да јесте, као и последице које свака наша одлука има. Да би расли морамо схватити шта је ресурс будућности. То је знање. Све док нама одлазе десетине хиљада људи са знањем које чини да капитал заигра и не буде мртав, наша будућност је лоша. Нема битнијег питања. Опседнутост халама, машинама и физичком инфраструктуром говори колико не схватамо шта је наш кључни ресурс и колико разбацујемо капитал који је наш да би се борили за мрвице капитала 20. века. Боримо се за пристојно сиромаштво уместо за раст и развој.
Са знањем и ослобођени разваљених институција и прескупе и неефикасне државне управе која је често сама себи сврха врло брзо би могли бити европска и глобална Србија. Ми смо кап у мору на светском тржишту. То је велика шанса да неприметно за друге брзо растемо, уместо да развијамо велике политике о великим питањима. Суштински је битно да будемо европски и глобални, али не као држава, него као десетине хиљада предузетних људи.
Они који имају интерес и виде интерес хоће да уче. А знање никад није било доступније. Ако знамо шта хоћемо, то показујемо и имамо државу која не смета, капитал 20. века није проблем. Има га у изобиљу.
И за крај, рекли су давно припадници народа који је добио десетинама пута више Нобелових награда за економију и науку по глави својих припадника од најближег конкурента – све нам можете узети осим знања.

Александар Стевановић

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

27 − = 18

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Честитамо двогодишњицу рада

– Уцењеним вршиоцима дужности- Искрено, нисмо се надали да ће се ситуација у Војводини поправити када је у питању запошљавање  и држање под контролом послушних партијских кадрова. Можда смо очекивали само мали помак у вези рационалног трошења новца из буџета, мало срама и макар мало поштовања закона. Ништа се није …

ДРУШТВО
Србија 01.07.2025. године

Постоји ли у српском друштву јасна визија Србије на овај дан? Препознајемо ли све трендове и актере који утичу на ту нашу визију? Јесмо ли одлучни да урадимо све што је до нас како би остварили ту нашу визију Србије 01.07.2025. године? Србија је учлањењу у Европску унију била ближе …

ДРУШТВО
2
Фонд за науку Републике Србије – ништа о нама без нас

Ускоро ће пред народне посланике стићи Закон о Фонду за науку Републике Србије, већ средином септембра по најавама из надлежног Министарства просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР). По речима министра Шарчевића, Закон је писан по угледу на америчку Националну фондацију за науку (НСФ) и представља нови почетак и снажан замајац …