Да ли је доктор Менгеле инспирација појединим народним посланицима?

СКУПШТИНА РС
1

Ових дана, поред осталих тачака дневног реда, на седници Народне скупштине Републике Србије нашао се и Предлог закона о пресађивању људских органа. Највећа промена коју ће овај закон донети након ступања на снагу јесте да све грађанке и сви грађани Републике Србије постају подразумевано донори својих органа, с тим што свако ко то не буде желео може да се изјасни да то не жели. Уколико неко не жели да постане донор органа то може учинити на два начина: за живота у писаној или усменој форми или то могу учинити чланови породице након смрти.

Не залазећи у разлоге због којих би нека особа била против тога да некоме спаси живот након што је свој окончала, треба имати у виду да свако од нас може доћи у ситуацију да му је потребан неки орган, а како тврди проф. др Шћепановић, који се и сам нашао у таквој ситуацији, вероватноћа да ће вам једног дана затребати нечији орган је 27 пута већа од вероватноће да ћете орган донирати.

Покрет центра веровао је да поједини народни посланици имају минимум достојанства и да тему као што је ова неће користити за политичке обрачуне и обмањивање јавности која је недовољно информисана. Међутим, посланици странака које се могу груписати у конзервативну десницу бизарним изјавама и амандманима доводе расправу до апсурда. У расправи се могу чути бојазни од идеја на којима би и доктрор Менгеле позавидео. Вађење очију, помињање незаконите трговине органима и лов на људске органе само су делови дегутантних говора у Скупштини о којима су говорили одређени народни посланици, срећом, у мањини. Нажалост је та мањина изузетно гласна и они потпуно свесно, без трунке осећаја одговорности за изговорену реч о овој теми износе нетачне податке или у потпуности измишљене, са циљем да учествују у креирању непотребног, манипулативниг и параноичног страха код градјана како би прикупили јефтине политичке поене.

Покрет Центра осуђује овакве неморалне говоре и апелује на посланике да се одговорно понашају, да посебно о овако осетљивим темама воде рачуна какву поруку шаљу јавности. На крају, у расправи се могу чути два доминантна промишљања – једно да посланици имају позитивно мишљење о претпостављеној сагласности о донирању органа након смрти и друго у којем посланици инсисирају да та сагласност буде у писаној форми дата за живота. Какво год мишљење да заступате или да подржавате, један је циљ – подизање свести у јавности о значају донирања органа након смрти и стога апелујемо да се расправа води достојанствено уз коришћење проверених и тачних информација.

Србија има испод 150.000 регистрованих донора, налазимо се на зачељу Европе, имамо велики број хроничних болесника којима овај закон може променити квалитет живота. У просеку, један давалац органа након смрти може продужити или спасити четири живота. Апелујемо да се даља расправа води достојанствено, уважавајући оне који су се на донирање органа већ одлучили, уважавајући оне који размишљају у том правцу и уважавајући оне који су својим донирањем спасили много других живота.

Покрет Центра / ПГ Слободни посланици

 

 

Podizanje svesti u javnosti o značaju doniranja je izuzetno važno i to podržavam iz sve snage. Ali podrazumevana saglasnost za donorstvo je duboko neetična, bez obzira što postoji u mnogim razvijenim zemljama. Jedna od neetičnih stvari u razvijenim zemljama (u nekim Skandinavskim, recimo) je takođe i oduzimanje zdravstvene zaštite ukoliko niste išli na preventivne preglede. To zadire u sferu kršenja ljudskih prava i predstavlja čisto nasilje države nad građanima. Kao i ovaj zakon. Države, svuda u svetu, moraju da prestanu da se ponašaju kao nasilnici, bez obzira koliko vam sa druge strane pružaju (tu mislim na Skandinavske države, jer naša država nam ništa ne pruža osim što nam neprestano radi o glavi).

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

59 − = 52

СКУПШТИНА РС
Убрзати доношење Кодекса понашања народних посланика

Посланици Покрета центра у Народној скупштини Републике Србије позивају на убрзавање израде и што хитније доношење Кодекса понашања народних посланика. Доношење Кодекса понашања народних посланика у потпуности је у надлежности владајуће већине и свако кашњење у његовом доношењу искључиво је плод њихове воље и њихове одговорност. Изостанак активности на изради …

СКУПШТИНА РС
Подршка иницијативи за смену Вјерице Радете

Покрет Центра обавештава јавност да је сагласан с иницијативом коју је покренула Демократска странка да се посланица Српске радикалне странке смени са места потпредседнице Народне скупштине Републике Србије. Посланици Покрета центра потписаће иницијативу за смену јер сматрају да је ширење мржње на верској и националној основи недопустиво, посебно ако се …