Убрзати доношење Кодекса понашања народних посланика

СКУПШТИНА РС

Посланици Покрета центра у Народној скупштини Републике Србије позивају на убрзавање израде и што хитније доношење Кодекса понашања народних посланика.

Доношење Кодекса понашања народних посланика у потпуности је у надлежности владајуће већине и свако кашњење у његовом доношењу искључиво је плод њихове воље и њихове одговорност.

Изостанак активности на изради Кодекса ствара оправдану сумњу у спремност владајуће већине да Кодекс уопште буде донет. То подстиче и сумњу да је намера да се углед Народне скупштине и политичког система бране искључиво речима декларативно, а нечињењем подривају.Кодекс понашања народних посланика је изузетно важан документ. Он не регулише само пристојност народних посланика у расправи, већ и многе друге етичке норме, као што су сукоб интереса, јавно обелодањивање чињеница које утичу на независност и непристрасност народних посланика, транспарентност у раду и свеукупни интегритет народних посланика.

Посланици Покрета центра позивају председавајућег Радне групе за израду предлога кодекса понашања народних посланика, који је по Пословнику Народне скупштине једини овлашћен да поднесе предлог овог акта, да убрза активности на његовом доношењу како би исти био усвојен већ на почетку редовног јесењег заседања.

Актуелни сазив Народне скупштине формирао је на 27. седници Одбора за административно – буџетска и мандатно – имунитетска питања, која је одржана 20. јула 2017. године, Радну групу за израду предлога кодекса понашања народних посланика, чији је председавајући др Александар Мартиновић, председник Одбора. Према Члану 65. Пословника Народне скупштине, предлог Кодекса понашања народних посланика подноси Одбор за административно – буџетска и мандатно – имунитетска питања. Председник овог Одбора уједно је и председавајући Радне групе за израду Кодекса понашања народних посланика.

Углед Народне скупштине негује се конкретним делима. На исти начин се и руши.

 

ПОКРЕТ ЦЕНТРА

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

96 − = 90

СКУПШТИНА РС
Подршка иницијативи за смену Вјерице Радете

Покрет Центра обавештава јавност да је сагласан с иницијативом коју је покренула Демократска странка да се посланица Српске радикалне странке смени са места потпредседнице Народне скупштине Републике Србије. Посланици Покрета центра потписаће иницијативу за смену јер сматрају да је ширење мржње на верској и националној основи недопустиво, посебно ако се …

СКУПШТИНА РС
1
Да ли је доктор Менгеле инспирација појединим народним посланицима?

Ових дана, поред осталих тачака дневног реда, на седници Народне скупштине Републике Србије нашао се и Предлог закона о пресађивању људских органа. Највећа промена коју ће овај закон донети након ступања на снагу јесте да све грађанке и сви грађани Републике Србије постају подразумевано донори својих органа, с тим што …