Трибина “Аутономија одлучивања” у Новом Саду

ПОЛИТИЧКЕ ТРИБИНЕ

Покрет центра ће у среду 15.08 у Новом Саду, у хотелу “Фонтана”, Николе Пашића 27, одржати трибину “Аутономија одлучивања”, на којој ће се грађанима обратити народна посланица Татјана Мацура (једна од оснивача Покрета центра), Саша Јанковић (председник Покрета слободних грађана, бивши Заштитник грађана), Дејан Булатовић (председник Зелене еколошке партије – Зелени), Јасминко Хаџисалиховић (Коалиција Толеранција) и проф. Драгољуб Јовичић (Покрет центра). Модератор трибине биће Владимир Ђурић, републички посланик Покрета центра, а трибини ће присуствовати и покрајински посланици Покрета центра.

Европском повељом о локалној самоуправи, коју је Народна скупштина потврдила, предвиђено је да региони и локалне самоуправе добију широк степен аутономије, како би на себе преузели одговорност за развој друштва и пружање услуга грађанима.

Први закон који је актуелни сазив Народне скупштине усвојио прописао је да се око 40 милиона еура прихода од пореза на зараде из каса локалних самоуправа пренесе у републичку касу. Инвестиције локалних самоуправа су у паду, а зараде републичког нивоа власти пет пута су веће од свих локалних самоуправа. Трансфери средстава које републичка власт врши у корист локалних самоуправа представљају средство њиховог политичког и партијског дисциплиновања и спроводе се нетранспарентно и без објективних и довољно образложених критеријума.
Финансирање Војводине је и даље табу тема за актуелну власт.

Животна средина, у којој сви живимо, један је од највећих транзиционих губитника и за њен опоравак потребно је око 600 милиона еура. Мање од 20% водовода по Војводини је централно контролисано.

Потребе грађана на нивоу локалних заједница најбоље сагледавају и решавају компетентне локалне самоуправе. Поред истинске децентрализације моћи и политичког и финансијског утицаја, локалним самоуправама потребна је и владавина права, да би своје надлежности одговорно спроводиле и да би додељени буџети били довољни и транспарентно трошени на приоритетне пројекте.

Покрет Центра ће заједно са Покретом слободних грађана, Зеленом еколошком партијом – Зелени и Коалицијом Толеранција, у наредном периоду сарађивати на програмском усаглашавању и плановима за активан теренски политички рад. Жеља нам је да покажемо да европски пут Србије доноси опипљиве резултате у свакодневном животу грађана у свим локалним заједницама. У разговору са грађанима и кроз одговоре на свако њихово питање, желимо да покажемо да у српској политици постоје људи који говоре оно што мисле и спремни су радити оно за шта су добили поверење грађана.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

49 − 45 =

ПОЛИТИЧКЕ ТРИБИНЕ
Успешна трибина Покрета центра у Новом саду

У среду, 15.08.2018.године је у хотелу “Фонтана” у центру Новог Сада у организацији Покрета центра одржана трибина “Аутономија одлучивања”. На трибини су испред домаћина говорили народни посланици Покрета центра Татјана Мацура и Владимир Ђурић, као и проф. др Драгољуб Јовичић, а учешће су узели и гости трбине Саша Јанковић – …