Успешна трибина Покрета центра у Новом саду

ПОЛИТИЧКЕ ТРИБИНЕ

У среду, 15.08.2018.године је у хотелу “Фонтана” у центру Новог Сада у организацији Покрета центра одржана трибина “Аутономија одлучивања”. На трибини су испред домаћина говорили народни посланици Покрета центра Татјана Мацура и Владимир Ђурић, као и проф. др Драгољуб Јовичић, а учешће су узели и гости трбине Саша Јанковић – бивши Заштитник грађана и председник Покрета слободних грађана, Дејан Булатовић – председник Зелене еколошке партије – Зелени и Јасминко Хаџисалиховић испред Коалиције Толеранција. Такође, трибини су присуствовали потпредседник Скупштине АПВ и покрајински посланици Покрета центра.

У уводном излагању републички посланик Владимир Ђурић осврнуо се на то да Скупштина Србије не поштује Европску повељу о локалној самоуправи, по којој региони и локалне самоуправе треба да добију широк степен аутономије, како би на себе преузели одговорност за развој друштва и пружање услуга градјанима. Посебно истичући значај финансирања локалних самоуправа, казао је да аутономије одлучивања не може бити уколико локална самоуправа нема новца.

Татјана Мацура говорила је о начину на који власт у Србији вешто манипулише бројем незапослених, тако што саопштава да се број незапослених смањио, а у ствари се ради о масовном одласку људи из Србије, као и о томе да један део незапослених бива избрисан из евиденције услед различитих околности што опет не значи да су они у међувремену запослени. Осврћући се на катастрофално стање у домаћој привреди говорила је мере које нуди Покрет центра и које се релативно брзо могу спровести, а које би индиректно довеле и до повећања запослености. Политика Покрета центра у великој мери је окренута домаћој привреди и проналажењу начина како да наше фирме продишу, шире и поспешују своје пословања, а у директној су вези са смањењем пореза и доприноса на плате запослених, као и многих других намета које оптерећују и гуше домаће привреднике.

Она је оценила да је учешће нових лица у политици данас неопходно. Једино актуелна власт има корист од тога што се грађанима политика гади и на крилима такве атмосфере могу владати у недоглед. Истакла је као пример недавне протесте око Аеродрома у Нишу и то како се на кратко осетио велики грађански бунт који је могао бити јако добро искориштен да се није направила таква атмосфера у којој је политичарима наметнутно да су непожељни, иако су управо скупштине те на којима се тако важне одлуке ломе. Важност политичког утицаја не смемо никако унижавати, већ морамо радити на томе да се што већи број људи почне бавити политиком како бисмо освежили политички простор и донели нову политичку културу.

Саша Јанковић је сугерисао да Војводина мора имати суштинску аутономију и на политичком, и на административном, и на фискалном и на сваком другом плану, нагласивши да што је јача Војводина, јача је и Србија, и обрнуто. У наставку свог излагања говорио је о томе како због потребе једног човека или једне странке да управља свим ресурсима у пракси имамо централизацију моћи и финансија, а децентрализацију само на папиру.

Осврћући се на актуелне протесте који се одвијају у Румунији, практично у нашој непосредној близини, казао је да режимски медији не извештавају о тим дешавањима управо да не би подизали свест о моћи коју грађани у својим рукама имају. Осврнуо се и на то да и о редовном протесту које сваког петка испред Председништва организује Покрет слободних грађана не можете чути или прочитати ни реч у режимским медијима само због тога што се тамо сваког петка постављају веома важна питања – од тога ко је убио Оливера Ивановћа и како напредује истрага, до многих других актуелних дневно-политичких питања.

Јанковић се осврнуо и на штетност концепта о којем смо последњих дана могли чути од председника Србије, а који се тиче етничког разграничења са Албанцима. Навео је да су Милошевић и Тудјман били много озбиљнији политичари и водили су много озбиљније државе и да смо могли да видимо шта је произвело њихово цртање етничких граница и какве је то последице оставило.

Председник Зелене еколошке партије – Зелени, Дејан Булатовић рекао је да је Војводина некада била најбогатија регија и додао да ће се борити да се Војводини врати њена политичка и економска моћ. Истакао је да због вишедеценијског лошег вођења државе циљ није поновити 5. октобар, већ коначно урадити оно што је морало да се уради 6. октобра.

Јасминко Хаџисалиховић из Коалиције Толеранција говорио је о важности окупљања грађанских опција које имају мало тога различитог у својим програмима и о томе колико је важан активан теренски политички рад.

На крају трибине проф. др Драгољуб Јовичић из Покрета центра говорио је колико је вачно да грађани буду потпуно, благовремено и истинито информисани о дешавањима како у земљи, тако и у свету како би своје одлуке доносили на прави начин. Данас нам се путем режимских медија шаљу непотпуне информације, веома често са закашњењем, а како би се лакше манипулисало грађанима информације које добијамо нису ни потпуне.

Покрет центра ће самостално и у сарадњи са другим блиским организацијама наставити са организовањем оваквих и сличних догађаја на којима ћемо са грађанима разговарати како се Србија може извући из вишедеценијске кризе, као и о томе које мере и механизме можемо понудити како би се мотивисали да остану да живе и раде у Србији и како би се повећао стандард и квалитет живота свих наших грађана.

[envira-gallery id=”2077″]

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

37 + = 47

ПОЛИТИЧКЕ ТРИБИНЕ
Трибина “Аутономија одлучивања” у Новом Саду

Покрет центра ће у среду 15.08 у Новом Саду, у хотелу “Фонтана”, Николе Пашића 27, одржати трибину “Аутономија одлучивања”, на којој ће се грађанима обратити народна посланица Татјана Мацура (једна од оснивача Покрета центра), Саша Јанковић (председник Покрета слободних грађана, бивши Заштитник грађана), Дејан Булатовић (председник Зелене еколошке партије – …