Покрет центра осуђује инцидент изазван испред Председништва Србије

САОПШТЕЊЕ

Покрет центра најоштрије осуђује намерно изазван инцидент од стране прорежимских десничара – Симе Спасића, Мише Вацића и десетак припадника њихових организација на Сашу Јанковића, председника Покрета слободних грађана, чланове ове и других опозиционих организација и грађане окупљене на протесту испред зграде Председништва Србије у петак после подне.

Као што је јавност већ упозната, сваког петка у 17 часова Покрет слободних грађана и сродне опозиционе организације организују мирне протесте испред зграде Председништва. Истовремено, по наредби која очигледно долази од државног врха, Сима Спасић, до недавно самостално, а од скоро потпомогнут Мишом Вацићем, опструишу Уставом гарантовано право једне групе грађана да на овакав начин искажу незадовољство понашањем владајуће већине и начином на који врше власт.

Покрет центра се залаже за другачију политичку културу у Србији, у којој се против неистомишљенка неће водити хајка и где ће у таквој атмосфери свако моћи слободно да искаже свој политички став, без бојазни да ће због тога бити чак и физички нападнут, као што се јуче догодило. Култура дијалога и аргументоване расправе се мора вратити не само у Скупштину Србије, већ и у медије и све сфере нашег живота. Друштво се већ деценијама бори са све већим и израженијим облицима насиља и то једноставно мора да престане.

Позивамо политичке неистомишљенике да се понашају у складу и по мерилима цивилизованог друштва. Државни врх је дужан да све напоре уложи у спречавање оваквих инцидената, позивамо их да даље не ометају активности опозиционих организција и да овакве инциденте у будућности не изазивају.

Покрет центра
1. септембар 2018. године

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

89 + = 99

САОПШТЕЊЕ
Покрет Центра удруживањем прераста у Странку Модерне Србије

Спајањем Социјалдемократског Савеза и Покрета Центра, 14. децембра 2018. настала је нова Странка Модерне Србије. Наше активности надаље можете пратити на веб адреси : moderna.org.rs.

САОПШТЕЊЕ
Родитељима истина, грађанима владавина права, неосновано ухапшенима слобода

Странка модерне Србије најоштрије осуђује хапшење родитеља Давида Драгичевића – оца Давора и мајке Сузане Радановић, као и полицијско насиље над грађанима који заједно са њима месецима траже истину о смрти њиховог сина Давида. Подржавамо мирне и цивилизоване грађанске напоре Давора и Сузане Драгичевић, покрета “Правда за Давида“, као и …

САОПШТЕЊЕ
Покрет центра осуђује покушај убиства новинара портала “Жиг”

Покрет центра најоштрије осуђује вандалски напад и паљење куће локалног новинара портала „Жиг“ из Гроцке, Милана Јовановића. Нападачима није био довољан “Молотовљев коктел” који су бацили на кућу, већ су запуцали и на кућни праг како би додатно застрашили њега и његову супругу и онемогућили им безбедан излазак из куће. …