Подршка иницијативи Одбранимо реке

САОПШТЕЊЕ

Експлоатација природних ресурса угрожава екосистем и највише погађа локално становништво које уз те ресурсе живи. Ипак, државно уређење Србије је такво да се на локалу о слабо чему одлучује, тј. кључне стратешке одлуке се формулишу у Београду, а даље само спроводе. Грађане би најрадије изоставили, па и кад и ако буде јавне расправе, она је намештена фарса. Питање мини хидроелектрана на Старој планини није прво, иако је негодовањем грађана за сада најбучније пропраћено стављање природног ресурса у погон економије на штету локалног становништва и животне средине.

Да се подсетимо једног претходног инцидента. Закон о пољопривредном земљишту извео је пољопривреднике на путеве, које су блокиране држали баш дуго. Протест је трајао бар три недеље, а медији су пропратили само првих пар дана, па се за ово слабо зна. Епилог је да је закон у Скупштини Србије донет и на период од 30 година се државна земља издаје приоритетно огромним компанијама и странцима, уз сасвим неизвесно питање еколошке одговорности тих компанија и потпуну недоступност те државне земље за локално становништво којем је итекако потребна. Парадокс је да је локално становништво (газдинства) ту и тамо било спремно и више да плати његов закуп. Већ тада сам напомињала да се ради о отимању земље, у свету познатом штетном поступку сарадње владе и компанија о којем се можете информисати претраживањем интернета по термину Land grabbing.

Шта је заједничко за питање мини хидро електрана и земљишта у Војводини? Па, заједничко је то да је спроведено насиље над вољом грађана и да нас нису питали о сопственом животном окружењу, као и да на питање еколошког ризика од огромне фарме свиња која је најављивана нисмо добили разуман одговор од питане локалне самоуправе.

Шта се надам да ће бити разлика ова два протеста? Надам се да ћете ви, пријатељи са Старе планине и других овом суманутошћу угрожених планина да успете. Надам се у ваш темперамент ватренији од нашег са севера, да вас има више, да сте боље оранизовани.

Такође се надам да ћемо се након свега наћи око иницијативе да се укине пракса да се о природним ресурсима одлучује мимо локалног становништва и без става зелене струке. Да вода, ваздух и земља не буду предмет натезања само између власти и капитала никада више. Да се ово питање хитно децентрализује.

Светлана Козић
Покрајинска посланица Скупштине АПВ
Покрет центра – Кикинда

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

26 − = 22

САОПШТЕЊЕ
Покрет Центра удруживањем прераста у Странку Модерне Србије

Спајањем Социјалдемократског Савеза и Покрета Центра, 14. децембра 2018. настала је нова Странка Модерне Србије. Наше активности надаље можете пратити на веб адреси : moderna.org.rs.

САОПШТЕЊЕ
Родитељима истина, грађанима владавина права, неосновано ухапшенима слобода

Странка модерне Србије најоштрије осуђује хапшење родитеља Давида Драгичевића – оца Давора и мајке Сузане Радановић, као и полицијско насиље над грађанима који заједно са њима месецима траже истину о смрти њиховог сина Давида. Подржавамо мирне и цивилизоване грађанске напоре Давора и Сузане Драгичевић, покрета “Правда за Давида“, као и …

САОПШТЕЊЕ
Покрет центра осуђује покушај убиства новинара портала “Жиг”

Покрет центра најоштрије осуђује вандалски напад и паљење куће локалног новинара портала „Жиг“ из Гроцке, Милана Јовановића. Нападачима није био довољан “Молотовљев коктел” који су бацили на кућу, већ су запуцали и на кућни праг како би додатно застрашили њега и његову супругу и онемогућили им безбедан излазак из куће. …