Манипулисање Фондом за избегла, прогнана и расељена лица

ВОЈВОДИНА

Иако ненадлежна, АП Војводина је 2006. г. основала Фонд за избегла, прогнана и расељена лица. Цифра издвојена за функционисање Фонда у 2018. г., по јунском ребалансу буџета, је до сада највиша и износи 80 милиона динара.

С обзиром да се не зна колико људи треба збринути, колико њих је социјално угрожено и за колико ће овим повећањем средстава број угрожених бити смањен, повећање ребалансом је потпуно произвољно. После четврт века, најављени пилот пројекти представљају немоћ, незнање или само жељу за трајањем без коначног циља, а то је завршетакпроцеса.

Партије мењају директоре Фонда, те однедавно устоличени мисли да је процес започео његовим постављењем, а не далеке 1991. године. Измишља пилот пројекте, те пропусте и нечињења представља иновацијама. Добро се зна ко све то плаћа.

Из Скупштинског дома АПВ, са говорнице, често је упућена порука да треба у потпуности укинути повратак избеглих лица. Оваквим ставом само прогонитељ може бити задовољан. Људи нема, имовина остала. Кроз процес повратка одвија се поврат стечених и имовинских права. Србија је сиромашна држава, па без поврата, коришћења, тј. располагања имовином из земље порекла, социјално угрожена избегла лица не могу свој животни стандард побољшати.

Нисам се залагала за познате границе деведесетих, али се искрено залажем да се људима врати завичај, да слободно одлазе и враћају се, да унуци знају одакле су дедови. Радује ме када лети видим, као што је било и овог лета, све куће отворене, окупљене људе на велике црквене празнике око манастира. Када на Кариншком мору видим само регистрације ПА, СО, НС, БГ, СМ, РУ… Препознам људе и још једну обновљену кућу која се уређује, али знам да исте такве постоје и у Батајници, Ветернику, Бачу, Камендину, Овчи, Борчи. Зашто се онда шаље порука да завичај треба укинути, заборавити гробове предака, дозволити да зарасту, нестану као и напуштене плодне оранице?

Ствари постају много јасније када се погледа резултат повећања средстава за финансирање рада Фонда за избегла, прогнана и расељена лица, одређено јунским ребалансом. Оно што се добија, јесте у ствари нова прилика за уручење, поделу и потписивање нечега уз зујање камера, што представља сигуран политички макетинг до сада сваке владајуће гарнитуре.

Избеглице су не само циљ овог рата, већ и континуиране манипулације коју гледамо из године у годину, са тенденцијом да овај процес траје и траје.

Катица Бенгин
покрајинска посланица
Покрет центра – Нови Сад

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − 7 =

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА
36,9 милиона људи у свету заражено ХИВ-ом

Сваке године 01. децембра се обележава Светски дан борбе против СИДЕ. Овај дан почео се обележавати пре 30 година, а идеја је била да се скрене пажња о значају превентивног деловања како би се спречило ширење ХИВ вируса широм света, како би се обезбедила адекватна здравствена заштита и друштвена подршка …

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА
Маме је на протест(е) натерала држава

Тон којим је Министарство за рад писало Закон о финансијској подршци породици са децом најлакше се може описати као покушај надлежног министарства да се обрачуна са “породиљском мафијом”. Због тога, мене лично, није превише изненадила недавна изјава службенице Министарства за рад, Милене Антић Јанић у емисији “Београдска хроника” да “послодавцу …

ВОЈВОДИНА
2
Источни спорaзуми АПВ

Пред актуелним скупштинским сазивом АПВ, на недавно одржаној последњој седници, нашао се десети споразум који Влада Војводине потписује углавном са далекоисточним земљама и нешто ближим средњоевропским областима. Скупштина је усвојила предлог споразума о сарадњи са Казахстаном (Алматинска регија), Кином (Хајнанска област), Русијом (Новгородска област), Белорусијом (Гомељска област), поново Русијом (Архангелска …