Маме су закон!

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА
1

Верујемо да сте до сад већ сигурно упознате/и са потешкоћама и проблемима који су настали приликом примене Закона о финансијској помоћи породици са децом који је ступио на снагу 01. јула 2018. године.

Овај Закон је био у скупштинској процедури и вођена је расправа о изменама у два наврата – у децембру 2017. године, а затим и у јуну 2018. године. У оба наврата наша представница у Народној скупштини, народна посланица Татјана Мацура, говорила је о проблему који нас је дочекао, а у априлу је и поднела Предлог закона о изменама Закона о финансијској подршци породици са децом.

Дакле, након расправе у јуну и примене Закона од јула појавиле су се нове потешкоће које нису биле видљиве у децембру и самим тим је било немогуће предложити корекције у априлу. Због тога смо сада у прилици да тај Предлог повучемо и да у скупштинску процедуру предамо нови, коригован Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом, а који желимо да припремимо што је могуће боље и да то учинимо заједно са вама, уважавајући ваше сугестије и коментаре.

С тим у вези вас позивамо на отворену расправу и разговор о томе на које смо проблеме наишли од када је овај Закон ступио на снагу и које је корекције потребно најхитније извршити како велики број трудница и породиља не би био оштећен као што је то случај данас. Поједине мајке су већ добиле решења и износи на њима су срамно ниски, недовољни и за дневно преживаљавање, а камоли месечно. Имали смо увид у нека до сада достављена решења о исплатама током породиљског одсуства, медју којима су и она по којима ће поједине жене примати само око 2000 динара бруто за цео месец.

Решење неће доћи само од себе и од нечега морамо почети.

Покрет центра организује акцију под називом „Маме су закон!“ у оквиру које ће покренути низ отворених расправа и разговора, са жељом да се у акцију укључи министар за рад, министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику, председница Владе републике Србије (или њихови представници); затим, представници независних републичких и покрајинских институција, народни посланици, чланови надлежних скупштинских одбора, чланице Женске парламентарне мреже; невладине организације, удружења и групе грађана који се баве овим и блиским темама; труднице, породиље и све заинтересоване грађанке и грађани. План је да ресорном Министарству доставимо предлог, а затим да исти упутимо председници Владе и предамо га у скупштинску процедуру.

Ово је заједнички задатак и наш је једини циљ да се у најкраћем року усвоје измене које ће спречити да се жене у једном од економски најзахтевнијих периода у животу не боре за голу егзистенцију.

Отворене расправе организује  Покрет центра који има свој посланички клуб у Народној скупштини, а који ће у јавним расправама представљати народна посланица Татјана Мацура.

Отворене расправе одржаћемо у следећа четири града (тачно време и место ћемо накнадно јавити у односу на број пријављених учесница/ка):

  • Нови Сад 17.09. (модераторка Зорица Дамјановић, покрајинска посланица, чланица Женске парламентарне мреже Скупштине АПВ)
  • Београд 18.09. (модераторка Оливера Јовић, потпредседница Удружења пословних жена “Даница” и председница Удружења предузетника из Лесковца)
  • Крагујевац 20.09. (модераторка Ивана Ђорђевић, политиколошкиња / новинарка)
  • Ниш 21.09. (модераторка Оливера Јовић, потпредседница Удружења пословних жена “Даница” и председница Удружења предузетника из Лесковца)

Молимо све заинтересоване да своје присуство најаве тако што ће попунити регистрациони формулар.

У прилогу вам достављамо следеће:

  1. Позивно писмо
  2. Нацрт Предлога закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом (који је припремило Удружење Покрет центра и око којег желимо да поведемо отворену расправу и разговор)
  3. Закон о финансијској подршци породици са децом (на снази од 01. јула 2018. године)
  4. Правилник о ближим условима и начину остваривања права на финансијску подршку породици са децом (на снази од 27. јула 2018. године)

За све недоумице и питања стојимо вам на располагању, будите слободни да нам пишете на office@pokretcentra.moderna.org.rs

Срдачно,
Покрет центра

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

− 1 = 2

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА
36,9 милиона људи у свету заражено ХИВ-ом

Сваке године 01. децембра се обележава Светски дан борбе против СИДЕ. Овај дан почео се обележавати пре 30 година, а идеја је била да се скрене пажња о значају превентивног деловања како би се спречило ширење ХИВ вируса широм света, како би се обезбедила адекватна здравствена заштита и друштвена подршка …

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА
Маме је на протест(е) натерала држава

Тон којим је Министарство за рад писало Закон о финансијској подршци породици са децом најлакше се може описати као покушај надлежног министарства да се обрачуна са “породиљском мафијом”. Због тога, мене лично, није превише изненадила недавна изјава службенице Министарства за рад, Милене Антић Јанић у емисији “Београдска хроника” да “послодавцу …

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА
Труднице и породиље у Скупштини Србије у борби за достојанствено породиљско одсуство

У уторак у подне ће народна посланица Татјана Мацура заједно са трудницама и породиљама предати Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом у скупштинску процедуру. Документ представља скуп предлога око којих је постигнут консензус на отвореним расправама у организацији Покрета центра одржаним у Новом …