Завршни разговори отвореном расправом на југу Србије у акцији “Маме су закон”

САОПШТЕЊЕ

У петак, 21.09.2018.године је у просторијама месне заједнице Божидара Аџије у Нишу одржана последња отворена расправа о Нацрту Предлога измена и допуна Закона о финансијској подршци са децом које је иницирао Покрет центра. Расправа се у својој суштини није разликовала од оних које су већ одржане у Новом Саду, Београду и Крагујевцу, а учесници расправе су се сложили око предложених измена.

Активисткиња из Ниша, Весна Л., говорила је о томе колико је неопходно да овај Закон препознаје све будуће мајке – како оне које су у радном односу, тако и оне које нису. Међу онима које нису званично у радном односу има много оних које су на црном тржишту рада и за систем су невидљиве. У складу са тим она је предложила да све породиље у Србији без изузетка имају право најмање на месечну надокнаду у висини минималне зараде. Поставило се питање – да ли држава има новца за ово? Сви присутни су се сложили да су сигурни да има и да уколико се из буџета не би издвајала средства за непотребну администрацију у виду два министарства без портфеља чије се надлежности преклапају са неким другим министарствима, затим за упумпавање новца у губиташе, тј. пропала државна предузећа или у “мање” пројекте као што су изградња фонтана и јарбола, да би новца у буџету за исплату ових надокнада у висини минималца свакако било.

Слађана С., трудница која очекује своје прво дете изнела је и то колико проблем невидљивог радника није везан искључиво за приватне фирме, већ да је широко распрострањена појава и у јавном сектору. Конкретно, она има две факултетске дипломе, почела је да ради 2011. године и то тако што је без било какве надокнаде годинама волонтирала у државној фирми. Тек недавно је ступила у радни однос и то тако што је потписала уговор на одређено са послодавцем. Она ће, без обзира на то што ради од 2011. године, остати на мизерној месечној надокнади од свега неколико хиљада динара захваљујући обрачунској формули која се налази у Правилнику који ближе одређује начин исплате, а који је донело Министарство за рад готово месец дана након што је Закон ступио на снагу. Оценила је да је то пре свега ударац на њено достојанство, као и на достојанство њене породице

Оливера Јовић, модераторка ове отворене расправе и мајка троје деце, од којих треће дете још увек нема 10 година, говорила је дискриминаторној одредби према деци која су, као и њено дете, рођена пре него што је овај Закон ступио на снагу. Поставља се питање – да ли је породицама које су се на треће и четврто дете одлучили пре ступања на снагу овог Закона економски гледано лаше него породицама које се на тај корак одлучују након овог датума? Такође, осврнула се и на то што су породице које су се охрабриле да имају више од четворо деце дискриминисане и у овом Закону практично нису ни препознате.

Последња отворена расправа пред предају коначног Предлога измена и допуна Закона о финансијској подршци породици са децом у скупштинску процедуру не би била потпуна да истој није присуствовала једна мајка у другом стању и са бебом у колицима. Симболично.

Овим су закључене отворене расправе у организацији Покрета центра. Израда коначног Предлога биће завршена до уторка, када ће Татјана Мацура заједно са трудницама и породиљама овај Предлог предати у скупштинску процедуру. Покрет центра ће на даље подржавати акцију и протестну шетњу организовану од стране трудница и породиља под називом #MameSuZakon.

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

+ 63 = 65

САОПШТЕЊЕ
Покрет Центра удруживањем прераста у Странку Модерне Србије

Спајањем Социјалдемократског Савеза и Покрета Центра, 14. децембра 2018. настала је нова Странка Модерне Србије. Наше активности надаље можете пратити на веб адреси : moderna.org.rs.

САОПШТЕЊЕ
Родитељима истина, грађанима владавина права, неосновано ухапшенима слобода

Странка модерне Србије најоштрије осуђује хапшење родитеља Давида Драгичевића – оца Давора и мајке Сузане Радановић, као и полицијско насиље над грађанима који заједно са њима месецима траже истину о смрти њиховог сина Давида. Подржавамо мирне и цивилизоване грађанске напоре Давора и Сузане Драгичевић, покрета “Правда за Давида“, као и …

САОПШТЕЊЕ
Покрет центра осуђује покушај убиства новинара портала “Жиг”

Покрет центра најоштрије осуђује вандалски напад и паљење куће локалног новинара портала „Жиг“ из Гроцке, Милана Јовановића. Нападачима није био довољан “Молотовљев коктел” који су бацили на кућу, већ су запуцали и на кућни праг како би додатно застрашили њега и његову супругу и онемогућили им безбедан излазак из куће. …