Труднице и породиље у Скупштини Србије у борби за достојанствено породиљско одсуство

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

У уторак у подне ће народна посланица Татјана Мацура заједно са трудницама и породиљама предати Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом у скупштинску процедуру. Документ представља скуп предлога око којих је постигнут консензус на отвореним расправама у организацији Покрета центра одржаним у Новом Саду, Београду, Крагујевцу и Нишу.

Подсећамо да је Мацура како у децембарској, тако и у јунској расправи у пленуму и скупштинским одборима указивала на то да не постоји “породиљска мафија” са којом се Влада Републике Србије мора обрачунати и предвидела да ће бити озбиљних проблема у примени овог Закона.

Измене које су предлажене у оквиру Предлога закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породици са децом су:

  • Да се основица накнаде зараде обрачунава тако што се збир месечних основица на који су плаћени доприноси подели са 12 уместо важећим законом предвиђених 18 месеци.
  • Да пун месечни износ накнаде за време породиљског одсуства, одсуства ради неге детета и одсуства са посла рада ради посебне неге детета не може бити мањи од минималне зараде утврђене на дан подношења захтева. (Позивамо се на Конвенцију о заштити материнства по којој корисница права не може да прима мање од ⅔ плате на коју је пријављена.)
  • Да корисницама из члана 17. држава исплаћује порезе и доприносе. Такође, и њима би морао бити одређен минимални износ накнаде зараде. (У питању су незапослене маме, предузетнице, носиоци породичног пољопривредног газдинства, маме које раде по уговору о привременим и повременим пословима, уговор о делу…)
  • Нормирали смо да максималан износ месечне накнаде зараде не може бити већи од 5 просечних зарада у Републици Србији (до сада је било 3).
  • Да се родитељу који услед здравственог стања детета мора да одсуствује с посла не може ускратити право на накнаду само зато што је дете корисник права на додатак за помоћ и негу другог лица. Једна надокнада не сме искључити другу, нити би родитељ требао бити стављен у позицију да бира између те две надокнаде.
  • Додали смо члан који обезбеђује право на месечну накнаду и мајкама које пре рођења детета нису засновале радни однос у висини минималне зараде утврђене на дан подношења зхатева. (Разлог – у пракси је изузетно велика дискриминација жена које у најрепродуктивнијем периода свога живота траже посао.)
  • Да пољопривредне осигуранице буду изједначене са свим другим корисницама – са садашњих 24 месеца на 12 месеци.
  • Да право на надокнаду за треће и четврто дете у породици важи за сву децу која нису напунила 10 година. (Важи и за децу родјену пре 01. јула 2018. године.)
  • Да право на надоканду имају и деца која су рођена као пето и свако наредно дете у породици. Висина надокнаде је изједначена са надонкадом за четврто дете и прима се до навршених 10 година.
  • Да вакцинација не буде услов за исплату родитељског додатка.

Многи други конструктивни предлози о којима смо разговарали са грађанима на отвореним расправама нажалост нису уређени овим Законом, те због тога овде нису поменути. Ми ћемо свакако проширити расправу и у вези са тим предлозима и предложити и остале иземене закона благовремено.

На линку је предлог који ће народна посланица заједно са трудницама и породиљама предати у скупштинску процедуру у уторак у подне, након чега ће одржати конференцију за медије.

У уторак у послеподневним часовима одржаће се и протестна шетња трудница и породиља уз подршку свих заинтересованих грађана, цивилних и политичких организација. Захтеви протестне шетње садржани су у овом законском предлогу.

Иако су се Татјана Мацура и Покрет центра заложили да овакав законски предлог буде најбољи могући скуп конструктивних идеја градјана који ће бити представљен широкој јавности, а затим је Мацура и заказала скуп и помогла у самој организацији догадјаја, протестна шетња ће бити страначки необојена, грађанска, са јединим циљем да Министарство за рад и Влада Републике Србије размотре захтеве једне од најосетљивијих друштвених група, а који се налазе у форми законског предлога у оквиру акције #МамеСуЗакон.

Окупљање ће бити на Тргу Николе Пашића од 17 часова, а протестна шетња ће ићи трасом од Трга Николе Пашића, преко Булевара Краља Александра и Кнеза Милоша, до зграде Владе Републике Србије испред које ће захтеви бити јавно представљени окупљеним грађанима.

Дана 24.септембра 2018. године

Покрет Центра

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

− 6 = 2

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА
36,9 милиона људи у свету заражено ХИВ-ом

Сваке године 01. децембра се обележава Светски дан борбе против СИДЕ. Овај дан почео се обележавати пре 30 година, а идеја је била да се скрене пажња о значају превентивног деловања како би се спречило ширење ХИВ вируса широм света, како би се обезбедила адекватна здравствена заштита и друштвена подршка …

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА
Маме је на протест(е) натерала држава

Тон којим је Министарство за рад писало Закон о финансијској подршци породици са децом најлакше се може описати као покушај надлежног министарства да се обрачуна са “породиљском мафијом”. Због тога, мене лично, није превише изненадила недавна изјава службенице Министарства за рад, Милене Антић Јанић у емисији “Београдска хроника” да “послодавцу …

САОПШТЕЊЕ
Покрет центра од данас у акцији “Маме су закон!”

Обавештавамо грађанке и грађане, представнике надлежних министарстава, независних институција, удружења и група грађана, представнике парламентарних и ванпарламентарних политичких организација, као и представнике медија да од данас почињемо са отвореним расправама на тему примене, иземене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом. Желимо да заједно са вама напишемо најбољи …