Источни спорaзуми АПВ

ВОЈВОДИНА
2

Пред актуелним скупштинским сазивом АПВ, на недавно одржаној последњој седници, нашао се десети споразум који Влада Војводине потписује углавном са далекоисточним земљама и нешто ближим средњоевропским областима. Скупштина је усвојила предлог споразума о сарадњи са Казахстаном (Алматинска регија), Кином (Хајнанска област), Русијом (Новгородска област), Белорусијом (Гомељска област), поново Русијом (Архангелска област) затим са Републиком Српском, Пољском, Чешком, Ломбардијом у Италији… па још једном са истом регијом у Русији.

Сви споразуми су толико општи да посланици могу само да нагађају где се област географски налази. Наравно, за област у Кини не може са сигурношћу да се зна где је ни уз помоћ гуглања. Сарадња је предвиђена на свим пољима, обухваћене су све привредне гране, није изостао чак ни хуманитарни рад. Значи, СВЕ, од игле до космодрома и чувене реченице “простор за сарадњу је велик”. У образложењу није ни једном реченицом наведена специфичност и разлог зашто баш наведена област, да ли се са њом допуњујемо, надограђујемо или размењујемо оно што имамо, тј. немамо.

У налету потписивања и споразумевања, Влада Војводине је са истом области у Русији то учинила чак два пута. Предлог споразум са Нижњи Новгородском облашћу, Скупштина АПВ усвојила је већ на 10. седници, 21.02.2017. Након више од годину дана поново иста тачка на дневном реду. Природно и нормално као посланик очекивала сам реченицу- две образложења, зашто је претходни споразум стављен ван снаге, зашто није заживео и шта указује да и поновљени неће на исти начин завршити… ни реч, тотална амнезија.

Иначе, Град Нови Сад је побратим са Нижњи Новгородом од 2006. г. Наравно да се намеће питање шта је разлог да се трећи пут са истом регијом озваничава сарадња. Нисам склона да верујем да су то чари Волге, односно, развој политичког туризма.

Насупрот томе, и даље нема међу свим овим споразумима ни једног са непосредним суседима. За веровати је да они и постоје, али политике се мењају, па и споразуме треба мењати, обнављати, обогаћивати, проширивати…

Споразумевање са суседима је очигледно осетљивије, видљивије, резултати се брзо и лако уочавају, грешке идентификују. Вероватно се све то чини незанимљивим Влади Војводине, јер од десет споразума ни један није завредио пажњу да буде потписан са првим комшијом.

Катица Бенгин
Покрајинска посланица Покрета центра

2 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

78 − 77 =

ВОЈВОДИНА
Манипулисање Фондом за избегла, прогнана и расељена лица

Иако ненадлежна, АП Војводина је 2006. г. основала Фонд за избегла, прогнана и расељена лица. Цифра издвојена за функционисање Фонда у 2018. г., по јунском ребалансу буџета, је до сада највиша и износи 80 милиона динара. С обзиром да се не зна колико људи треба збринути, колико њих је социјално …