Препознавање образаца

ДРУШТВО
1

Што сам старија, све више препознајем обрасце. А овај у који је српско друштво упало, свесно или несвесно, ми се уопште не допада. Проматрате ли људе и ситуације око себе? Осећате ли ту одсутност норми у нашем друштву, осећај бесмисла, апсолутни недостатак енергије , неповерење у друге људе ?

Све су ово знаци да смо као друштво дубоко запали у стање аномије. Аномија је оно стање у друштву у којем се не поштују закони, обичаји и норме понашања и које карактерише друштвена нестабилност која је резултат слома друштвених вредности.

Све већи број грађана Србије сматра да има мало или нимало контроле над својим животом и последицама које произилазе из њихових поступака, што се, нимало случајно, одсликава кроз резигнацију и апатију.

Колико сте пута у себи помислили овако нешто:

  • У овом се друштву само криминалци могу обогатити.
  • Данас је могуће живети само из дана у дан и немогуће је планирати будућност.
  • Мало тога могу учинити са својим животом јер све зависи од других.
  • Ништа добро не можеш очекивати од будућности.
  • Да би се нешто постигло присиљени сте варати и лагати.
  • Данас никоме не треба веровати. .

Застрашујуће, зар не?

Посматрамо ли ову ситуацију у политичким оквирима, лако је доћи до закључка због чега грађани перципирају политичаре као лопове и државу као одвојени ентитет на који немају никакав утицај. На крају крајева, резултати истраживања нам из године у године показују раст апстинената и све већу незаинтересованост бирача. Парадокс тога не престаје да ме запањује – с једне стране,  на свакој свадби/слави/рођендану/сахрани  људи се непрекидно жале на живот у Србији, на сиромаштво, на крађу и корупцију. С друге стране, поменете ли им било какву врсту акције која подразумева излазак на улицу и јавно појављивање (опростите, Фејсбук, Твитер и Инстаграм јесу сјајни канали комуникације али понекад морате закорачити и у реални свет)- испред вас одједном нарасте зид ћутања и одбијања.

Има ли излаза из овога? Наравно. Историја сама по себи има ту особину понављања ( за оне који не науче лекцију, више пута ће се потрудити да вас врати на њу, као и сваки добар професор).

У свету који нас је отуђио од породице и пријатеља, морамо се вратити вредностима заједништва, солидарности, бриге о другима. Јер то је једини начин да прерастемо ову депресију која је свуда око нас. Такве се ствари већ дешавају – узмимо само врло гласне реакције јавног мнења везане за недостатак средстава за лечење болесне деце, протест трудница и породиља због накарадног закона, протесте пензионера који не пристају на отимање стечене пензије….

У окружењу које одликују девалвиране норме моралности,које подстиче унутрашњу несигурност, праћену друштвеном изолацијом и самоотуђењем, неопходно је пронаћи ту заједничку идеју која ће нам дозволити да се издигнемо из примарног стања постојања у којем задовољавамо само основне потребе преживљавања.

 

Оливера Јовић

Манифест победника

 

Kad smo kod obrazaca, da li ste primetili da većina političih tekstova i izlaganja besomučno opisuje probleme i lošu situaciju u društvu a malo ili gotovo ništa ne govore o konkretnim rešenjima ?

To zamara. Zato, sve manje ljudi i hoće da sluša, čita ili čuje šta eksperti za besomučnu analizu imaju da ponove po ko zna koji put. Još jedan obrazac.

Ako želite da budete pobednici, gledajte, slušajte, pričajte i obraćajte se pobednicima.

Recimo ja uopšte ne primećujem gubitnike opšte prakse koji i počinju i završavaju na teoriji.

Obratite se sa rešenjima.
Rešenja su konkretna.
Rešenja su u pojedinostima.
Proglas je opšti akt.
Program, strategija i ciljevi su konkretan plan i rešenja.

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

+ 13 = 23

ДРУШТВО
Процедура око измене Устава

За доношење Устава, као основног и највишег правног акта, и његову делимичну промену постоје унапред прописана правила, а која су садржана у самом Уставу. Сврха тих посебних правила јесте да заштите Устав од честих промена које би могле бити подстакнуте дневно-политичким интересима носилаца власти. Поступак за промену Устава састоји се …

ДРУШТВО
Да ли је 919 породица са троје деце у Војводини пуно или мало?

За редовну репродукцију становништва потребно је да 45% породица има троје или више деце, a у Војводини тренутно има 6,7% таквих породица. Смањени природни прираштај или „бела куга“ удобно је одомаћена међу становницима Војводине. Узроци су свима добро познати:  исељавање становништва из земље, лоша економска ситуација, бесперспективност итд. Да би се …

ДРУШТВО
Србија 01.07.2025. године

Постоји ли у српском друштву јасна визија Србије на овај дан? Препознајемо ли све трендове и актере који утичу на ту нашу визију? Јесмо ли одлучни да урадимо све што је до нас како би остварили ту нашу визију Србије 01.07.2025. године? Србија је учлањењу у Европску унију била ближе …