Социјално одговорније буџетирање је могуће – амандмани

САОПШТЕЊЕ
3

Данас ћемо у Народној Скупштини Републике Србије испред посланичке групе Покрет Центра предати амандман на Предлог закона о буџету за 2019. годину, са следећим изменама:

  1. Укидају се кабинети свих потпредседника Владе РС, јер они су и ресорни министри и кабинете имају и у својим министарствима.
  2. Укидају се ресори три министра без портфеља, јер њихове послове иначе раде друга министарства и ефекат њиховог рада најбоље се види кроз пример кабинета министарке без портфеља задужене за демографију, која је дозволила скандалозне промене финансирања подршке породицама са децом, те натерала на оправдан протест Маме Су Закон.
  3. Укида се канцеларија за сарадњу са Kином и Русијом (канцеларија Томе Николића), јер се ти послови раде кроз министарство спољних послова.
  4. Укида се канцеларија за јавна улагања, јер њеним пројектима управљају и носиоци тих пројеката. Њена капитална улагања нисмо нигде другде ребуџетирали, јер се на многим капиталним улагањима понављају исте ставке као и прошле године, често и са истим износима, па сумњамо да се ради о пројектима код којих од реализације нема ништа, а само се преписују од буџета до буџета. Додатно, бесмислено је буџетирати 800 милиона за накнаде штета на јавним објектима од елементарних непогода, ако се зна да ти објекти морају бити и јесу осигурани, по ценама које су у промилима у односу на овај износ.
  5. Смањују се субвенције за износ којим се привреда растерећује по основу укидања доприноса за незапосленост на терет послодавца, јер држава ће по основу укидања тих доприноса мање приходовати, то је неселективна субвенција целој привреди, што је добро, па нема потребе додатно селективно у истом износу субвенционисати поједине привилеговане кориснике буџетског новца. Овим умањењем субвенција оне ће и даље остати на прошлогодишњем нивоу. Треба их укидати и престати привредни раст заснивати на њима, ово би био први корак. Нисмо се одлучили за радикално брисање свих 100 милиајрди субвенција, јер уговори су вероватно већ потписани и неки људи су и добили неки скромно плаћен посао који им значи, али постепено укидање субвенција се мора почети одлучно.
  6. Kапитални издаци МУП-а смањују се за 50%, а Министарства одбране за 40%. Овако смањени, они ће ипак бити већи него лане, а већи од свих осталих ресора, поново као и лане. Плате полиције и војске не смањујемо: оне би биле веће него лане, како Влада предлаже у буџету. Нема пара и за субвенције и за пумпање војске и полиције и за здравство и образовање. Није нормално поново буџетирати 850 милиона за набавку возила у МУП, ако је сличан износ буџетиран и за прошлу годину, а пре две године смо имали аферу са набавкама Шкода возила за МУП, кроз набавку која није до краја објашњена јавности. Морамо се определити желимо ли исправљање транзиционих социјалних неправди и боље образовање као залог за будућност, или желимо наставке замрзнутих конфликата и звецкање оружјем по региону.

Овако ослобођена средства алоцирамо: по 20 милијарди у социјалну заштиту и враћање пензионерима новца који им је неисплаћен у последње 4 године важења привременог закона. Због опредељења да се новац пензионерима врати кроз јавни дуг, обвезницама, што не оптерећује текуће расходе, већ је на рачуну финансирања, овај модел буџета има 10 пута мањи дефицит од предложеног и готовине на рачуну би на крају године било три пута више.

За ову математику имали смо премало времена, због начина заказивања седнице и формата у којем смо добили буџет (скенирана одштампана верзија, немогућа за рачунарску претрагу, па смо фајлове у формату употребљивом за анализу на рачунару морали “испод тезге” да набављамо). Ипак, анализа показује да је социјално одговорније буџетирање могуће. Морамо се определити: желимо ли исправљање социјалних неправди, привредни раст, боље здравство и боље образовање, као највећи улог у дугорочни одрживи развој друштва, или желимо да шенлучимо по региону и претимо наоружањем и конфликтима. Нема за све. Деценије конфликата су нас исцрпеле.

Владимир Ђурић
народни посланик Покрета центра

Odlični predlozi, šteta što neće biti usvojeni. Pozabavite se malo i povećanjem tv pretplate koja će proći a da narod za to neće ni znati. Nemam ništa protiv da se plaća tv pretplata, naravno ne preko brojila za struju, to je bezobrazluk, ali imam protiv da plaćam pretplatu da bi na drugom programu pevala Bekuta, da bi novogodisnji program izgledao kao provincijska priredba, da bi na tv-u mogli da se vrte samo glupani iz pozicije, da bi progam uopšte bio populistički a ne takav da u svemu postavlja najviše standarde što je i uloga nacionalne televizije.

Поштовани,

У току је регистрација странке, чекамо одговор МДУЛС.

Након што добијемо позитиван одговор објавићемо сва документа.

Хвала на интересовању!

Покрет центра

3 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 1 =

САОПШТЕЊЕ
Покрет Центра удруживањем прераста у Странку Модерне Србије

Спајањем Социјалдемократског Савеза и Покрета Центра, 14. децембра 2018. настала је нова Странка Модерне Србије. Наше активности надаље можете пратити на веб адреси : moderna.org.rs.

САОПШТЕЊЕ
Родитељима истина, грађанима владавина права, неосновано ухапшенима слобода

Странка модерне Србије најоштрије осуђује хапшење родитеља Давида Драгичевића – оца Давора и мајке Сузане Радановић, као и полицијско насиље над грађанима који заједно са њима месецима траже истину о смрти њиховог сина Давида. Подржавамо мирне и цивилизоване грађанске напоре Давора и Сузане Драгичевић, покрета “Правда за Давида“, као и …

САОПШТЕЊЕ
Покрет центра осуђује покушај убиства новинара портала “Жиг”

Покрет центра најоштрије осуђује вандалски напад и паљење куће локалног новинара портала „Жиг“ из Гроцке, Милана Јовановића. Нападачима није био довољан “Молотовљев коктел” који су бацили на кућу, већ су запуцали и на кућни праг како би додатно застрашили њега и његову супругу и онемогућили им безбедан излазак из куће. …