Socijalno odgovornije budžetiranje je moguće – amandmani

SAOPŠTENJE
3

Danas ćemo u Narodnoj Skupštini Republike Srbije ispred poslaničke grupe Pokret Centra predati amandman na Predlog zakona o budžetu za 2019. godinu, sa sledećim izmenama:

  1. Ukidaju se kabineti svih potpredsednika Vlade RS, jer oni su i resorni ministri i kabinete imaju i u svojim ministarstvima.
  2. Ukidaju se resori tri ministra bez portfelja, jer njihove poslove inače rade druga ministarstva i efekat njihovog rada najbolje se vidi kroz primer kabineta ministarke bez portfelja zadužene za demografiju, koja je dozvolila skandalozne promene finansiranja podrške porodicama sa decom, te naterala na opravdan protest Mame Su Zakon.
  3. Ukida se kancelarija za saradnju sa Kinom i Rusijom (kancelarija Tome Nikolića), jer se ti poslovi rade kroz ministarstvo spoljnih poslova.
  4. Ukida se kancelarija za javna ulaganja, jer njenim projektima upravljaju i nosioci tih projekata. Njena kapitalna ulaganja nismo nigde drugde rebudžetirali, jer se na mnogim kapitalnim ulaganjima ponavljaju iste stavke kao i prošle godine, često i sa istim iznosima, pa sumnjamo da se radi o projektima kod kojih od realizacije nema ništa, a samo se prepisuju od budžeta do budžeta. Dodatno, besmisleno je budžetirati 800 miliona za naknade šteta na javnim objektima od elementarnih nepogoda, ako se zna da ti objekti moraju biti i jesu osigurani, po cenama koje su u promilima u odnosu na ovaj iznos.
  5. Smanjuju se subvencije za iznos kojim se privreda rasterećuje po osnovu ukidanja doprinosa za nezaposlenost na teret poslodavca, jer država će po osnovu ukidanja tih doprinosa manje prihodovati, to je neselektivna subvencija celoj privredi, što je dobro, pa nema potrebe dodatno selektivno u istom iznosu subvencionisati pojedine privilegovane korisnike budžetskog novca. Ovim umanjenjem subvencija one će i dalje ostati na prošlogodišnjem nivou. Treba ih ukidati i prestati privredni rast zasnivati na njima, ovo bi bio prvi korak. Nismo se odlučili za radikalno brisanje svih 100 miliajrdi subvencija, jer ugovori su verovatno već potpisani i neki ljudi su i dobili neki skromno plaćen posao koji im znači, ali postepeno ukidanje subvencija se mora početi odlučno.
  6. Kapitalni izdaci MUP-a smanjuju se za 50%, a Ministarstva odbrane za 40%. Ovako smanjeni, oni će ipak biti veći nego lane, a veći od svih ostalih resora, ponovo kao i lane. Plate policije i vojske ne smanjujemo: one bi bile veće nego lane, kako Vlada predlaže u budžetu. Nema para i za subvencije i za pumpanje vojske i policije i za zdravstvo i obrazovanje. Nije normalno ponovo budžetirati 850 miliona za nabavku vozila u MUP, ako je sličan iznos budžetiran i za prošlu godinu, a pre dve godine smo imali aferu sa nabavkama Škoda vozila za MUP, kroz nabavku koja nije do kraja objašnjena javnosti. Moramo se opredeliti želimo li ispravljanje tranzicionih socijalnih nepravdi i bolje obrazovanje kao zalog za budućnost, ili želimo nastavke zamrznutih konflikata i zveckanje oružjem po regionu.

Ovako oslobođena sredstva alociramo: po 20 milijardi u socijalnu zaštitu i vraćanje penzionerima novca koji im je neisplaćen u poslednje 4 godine važenja privremenog zakona. Zbog opredeljenja da se novac penzionerima vrati kroz javni dug, obveznicama, što ne opterećuje tekuće rashode, već je na računu finansiranja, ovaj model budžeta ima 10 puta manji deficit od predloženog i gotovine na računu bi na kraju godine bilo tri puta više.

Za ovu matematiku imali smo premalo vremena, zbog načina zakazivanja sednice i formata u kojem smo dobili budžet (skenirana odštampana verzija, nemoguća za računarsku pretragu, pa smo fajlove u formatu upotrebljivom za analizu na računaru morali “ispod tezge” da nabavljamo). Ipak, analiza pokazuje da je socijalno odgovornije budžetiranje moguće. Moramo se opredeliti: želimo li ispravljanje socijalnih nepravdi, privredni rast, bolje zdravstvo i bolje obrazovanje, kao najveći ulog u dugoročni održivi razvoj društva, ili želimo da šenlučimo po regionu i pretimo naoružanjem i konfliktima. Nema za sve. Decenije konflikata su nas iscrpele.

Vladimir Đurić
narodni poslanik Pokreta centra

Odlični predlozi, šteta što neće biti usvojeni. Pozabavite se malo i povećanjem tv pretplate koja će proći a da narod za to neće ni znati. Nemam ništa protiv da se plaća tv pretplata, naravno ne preko brojila za struju, to je bezobrazluk, ali imam protiv da plaćam pretplatu da bi na drugom programu pevala Bekuta, da bi novogodisnji program izgledao kao provincijska priredba, da bi na tv-u mogli da se vrte samo glupani iz pozicije, da bi progam uopšte bio populistički a ne takav da u svemu postavlja najviše standarde što je i uloga nacionalne televizije.

Poštovani,

U toku je registracija stranke, čekamo odgovor MDULS.

Nakon što dobijemo pozitivan odgovor objavićemo sva dokumenta.

Hvala na interesovanju!

Pokret centra

3 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

24 − 21 =

SAOPŠTENJE
Pokret Centra udruživanjem prerasta u Stranku Moderne Srbije

Spajanjem Socijaldemokratskog Saveza i Pokreta Centra, 14. decembra 2018. nastala je nova Stranka Moderne Srbije. Naše aktivnosti nadalje možete pratiti na veb adresi : moderna.org.rs.

SAOPŠTENJE
Roditeljima istina, građanima vladavina prava, neosnovano uhapšenima sloboda

Stranka moderne Srbije najoštrije osuđuje hapšenje roditelja Davida Dragičevića – oca Davora i majke Suzane Radanović, kao i policijsko nasilje nad građanima koji zajedno sa njima mesecima traže istinu o smrti njihovog sina Davida. Podržavamo mirne i civilizovane građanske napore Davora i Suzane Dragičević, pokreta “Pravda za Davida“, kao i …

SAOPŠTENJE
Pokret centra osuđuje pokušaj ubistva novinara portala “Žig”

Pokret centra najoštrije osuđuje vandalski napad i paljenje kuće lokalnog novinara portala „Žig“ iz Grocke, Milana Jovanovića. Napadačima nije bio dovoljan “Molotovljev koktel” koji su bacili na kuću, već su zapucali i na kućni prag kako bi dodatno zastrašili njega i njegovu suprugu i onemogućili im bezbedan izlazak iz kuće. …