Честитамо двогодишњицу рада

ПОЛИТИЧКИ СТАВ

– Уцењеним вршиоцима дужности-

Искрено, нисмо се надали да ће се ситуација у Војводини поправити када је у питању запошљавање  и држање под контролом послушних партијских кадрова. Можда смо очекивали само мали помак у вези рационалног трошења новца из буџета, мало срама и макар мало поштовања закона.

Ништа се није десило да се ситауција око мешетарења приликом запошљавања промени. И даље опробани модел стања „вршиоца дужности“ приликом запошљавања остаје на снази.

Закон о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе који је ступио на снагу 01.12.2016. године представљао је планску рационализацију управе и увођење Кадровског плана као обавезу приликом доношења одлуке о буџету за сваку наредну календарску годину. Поменути закон осмислила је и донела владајућа већина и као да је „туђе чедо“ почела још пре две године да га игнорише, не воли и не поступа у складу са њим.

Одмах након ступања на снагу поменутог закона, Покрајинска управа смислила је запошљавање на „мала врата“ својих послушних, уцењених и углавном нестручних кадрова. Крајем новембра пре две године у вд статус превела је скоро све службенике на положају, помоћнике секретара, директоре покрајинских служби и управа, и наравно, запослила и своје одабране послушнике.

Да се подсетимо, Закон о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе прописује да се вд статус запослених може увести на три месеца као и да се за још толико може само једном продужити, међутим Влада АПВ је статус запосленима у вд стању продужавала још два пута, једном 01. марта, други пут 30 маја. Након тога, одустала је од одређивање рокова за расписивање конкурса за ове запослене и једноставно одлучила да се вд статус за све њих продужи на неодређено. Конкурси ће бити расписани једног дана, неке године!

Прошло је две године, први рок за расписивање конкурса за запослене на овај начин истекао је 15 децембра 2016 године. Ево, славимо и други рођендан свим вд стањима у Покрајинској управи. „Слављеника“ још увек има не мање од 99, без стида и срама узеће део свог слављеничког партијског колача, који ми плаћамо ево већ две године.

Већ одавно смо схватили да се закон не поштује када то није нужно и у интересу оних који су већина у Покрајинској управи. Међутим, шта се још крије у овом безразложном одуговлачењу рока за расписивање конкурса. Ако сте у једном тренутку помислили да је власт постала лења и уљуљкана у својој самодовољности, преварили сте се, постоје и закулисне радње иза овог бесправног стања.

Наиме, за две године, неко од запослених на овај начин, могао је надоместити непостојање услова у погледу радног стажа, радног искуства на одговарајућим пословима, па и непостојање одговарајућу школске спреме или положити државни стручни испит за рад у орагнима управе који му евентуално недостаје за легалан рад на месту на којем се већ налази. За протеклих две године, запослени на овај начин имали су прилику да покажу своју лојалност, а они неподобни да буду замењени новим „ведеовцима“. Пуно ствари се може преиспитати у вези изабраних крајем новембра и почетком децембра 2016 године.

Била сам у прилици да разговарам са неколико њих и питам их да ли су ту јер припадају странци која је на власти. Наравно да у њиховим одговорима страначка припадност није била вредна помињања. Углавном су одговори овакви: „ Не знам да ли је политика имала везе са мојим избором, ја сам само професионалац који ради свој посао“. Овакве изјаве не заслужују никакав коментар. Овакав одговор, остављам вашем проницљивом осмеху.

Обесмишљавање закона тренутно плаћају сви грађани Војводине. Боримо се да наплата за овакво понашање буде једног дана испостављена њима. Нећемо дозволити да грађани из својих, већ потпуно изврнутих и празних џепова, плаћају оно што не морају.

Зорица Дамјановић

Покрајинска посланица Покрета центра

Нема коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 6 =

ДРУШТВО
Србија 01.07.2025. године

Постоји ли у српском друштву јасна визија Србије на овај дан? Препознајемо ли све трендове и актере који утичу на ту нашу визију? Јесмо ли одлучни да урадимо све што је до нас како би остварили ту нашу визију Србије 01.07.2025. године? Србија је учлањењу у Европску унију била ближе …

ДРУШТВО
2
Фонд за науку Републике Србије – ништа о нама без нас

Ускоро ће пред народне посланике стићи Закон о Фонду за науку Републике Србије, већ средином септембра по најавама из надлежног Министарства просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР). По речима министра Шарчевића, Закон је писан по угледу на америчку Националну фондацију за науку (НСФ) и представља нови почетак и снажан замајац …

ПОЛИТИЧКИ СТАВ
Престати са притисцима на “Јужне вести”

Јужним вестима, најчитанијем интернет порталу у Јужној Србији, прети затварање због наводног милионског дуга за порез. Иако Пореска управа није нашла ниједну нерегуларност у раду (како и пише у самом извештају управе), ипак је закључила да постоји неправилност јер главни и одговорни уредник мора да буде у радном односу у …