ЗАПИСНИК

III састанак ИНИЦИЈАЛНОГ ОДБОРА БГ-ОДБОРА

Београд, 30.06.2018.год.

Локација: Скупштина Републике Србије – Краља Милана 14

Почетак у 17:30 сати.

ДНЕВНИ РЕД

 1. Обавештење о статусу преговора са странком Зелених
 2. Обавештење о закупу простора за Покрет
 3. Иницијатива о реорганизацији тимова
 4. Иницијатива о избору вршилаца дужности 4 секретара
 5. Информација о раду на текстовима економске политике
 6. Информација о плаћању чланарина
 7. Разговор са данашњим гостом
 8. Разно

ПРИСУТНИ:

Игор Стојановић
Тихомир петровић
Гордана Мирковић
Радомир Мркић
Ахмад Шами
ГОСТ: Иван Шука

ОДСУТНИ:

Небојша Анастасијевић (најављено одсуство)
Лидија Константиновић  (најављено одсуство)

 1. Иако је било најављено да састанку присуствује и Татјана Мацура (одсутна због болести), информацију о статусу преговора је пренеио Игор Стојановић. Преговори иду спорије од очекиваног јер је тешко окупити све потребне актере на једном месту. До сада су преговори били само на нивоу водећих људи Покрета Центра и Странке Зелених. За средину јула је предвиђен састанак Иницијалних одбора у проширеном саставу обеју страна на коме се очекује коначан договор. Наглашено је да су захтеви Зелених повећани и да то отежава очекиване резултате.
 2. Простор за Покрет је у директној вези са договоро са Странком Зелехих. Иако им је седиште у Шиду, кажу да имају донацију са простор у Београду и да би ту било и пар запошљених лица који би се плаћали из донације. Због тога се чека коначни договор и неће се ништа предузимати са наше стране до даљњега.
 3. Од стране Тихомира Петровића покренута је иницијатива да се од Иницијалног Одбора Покрета (ИОП) затражи реорганизација тимова. Тимови који су формирани на почетку уопште не функционишу на прихватљив начин  или боље речено већина уопште не функционише а и нису укључени ни сви актери. Неки су и накнадно иступили из чланства  у тимовима. Упутиће се писана иницијатива(маил) да се поново размотре чланови тимова и појединачно дају пристанак. Очекује се да се после реорганизације, тимови у потпуности ангажују на својим предвиђеним пословима.
 4. Покренута је иницијатива да се именују вршиоци дужности секретара  са мандатом до првих страначких избора. Предвиђени су : генерални секретар, ризничар, ит секретар и медијски(пр) секретар.  У овом тренутку је неопходан Ризничар јер су почеле трансакције на рачуну Покрета, а потребно је све покрити документацијом и складиштити је на једном месту, као и објавити на сајту у делу за чланство. Наравно да постоји и обавеза слања годишњег финансијког извештаја Агенцији за борбу против корупције. Захтев ће бити послат ИОП путем маила.
 5. Константовано је да су текстови и економској политици Покрета неопходни због анимирања потенцијалних чланова. Према нашим сазнањима економска политика је дефинисана и углавном написана. Потребно је од ИОП затражити текстове и објавити на сајту у делу економског програма Покрета.
 6. Плаћање чланарина је обавезно за све чланове београдског одбора почевши од месеца јула 2018 године у износу од 500 динара. Тихомир Петровић ће евидентирати уплате чланарине за бг-одбор и једном месечно уплаћивати цео износ на текући рачун покрета. Ово је обавеза и осталих одбора а о реализацији ће се бринути новоизабрани ризничар.
 7. Данашњи гост је био Иван Шука из Лазаревца, један од потенцијалних чланова који је желео да се упозна са тренутним стањем организације и плановима за будућност. Циљ позивања гостију је да сазнамо шта они мисле и Покрету и где су им недоумице и каква питања имају за нас. Овога пута чули смо да се људи првенствено интересују за биографије водећих људи покрета , затим првенствено за економску политику и политичке ставове по тренутно актуелним питањима(измештање Железничке станице, полемике на друштвеним мрежама и слично). Такође већина чека формирање странке за прихватање чланства, јер се осећају превареним и пониженим од претходног покрета коме су припадалипа су врло опрезни.
 8. Договорено је да следећем састанку обавезно присуствују Татјана Мацура и Александар Стевановић и да се састанак организује искључиво и термину када ће они бити у могућности да присуствују.

 
ОПШТИ ЗАКЉУЧЦИ САСТАНКА:

1. Сачекати формирање странке

2. Бити стрпљив и полако сакупљати чланове без притисака

3. Увек исказивати велико узајамно поштовање према свим потенцијалним и већ прихваћеним члановима

4. Примати у чланство по препоруци првенствено.Чланове који се пријављују на сајту, најпре обавестити на маил, а затим позвати телефоном. За други круг разговора задужен Игор Стојановић

5. Покушати да се дефинишу статутарна документа до краја, тражити информацију од Статутарне комисије

6. Одазвати се позиву Демократске странке на Врачару на разговор око међусобне сарадње на локалном нивоу. На разговор ће ићи Радомир Мркић и Гордана Мирковић

Састанак завршен у 20:15 сати.