ЗАПИСНИК

IV састанак ИНИЦИЈАЛНОГ ОДБОРА БГ-ОДБОРА

Београд, 13.07.2018.год.

Локација: Скупштина Републике Србије – Краља Милана 14

Почетак у 17:30 сати.

ДНЕВНИ РЕД

 1. Обавештење о статусу преговора са странком Зелених
 2. Обавештење о статусу преговора са странком Социјалдемократски Савез
 3. Обавештење о закупу простора за Покрет
 4. Обавештење о састанцима са опозиционим странкама
 5. Иницијатива о реорганизацији тимова
 6. Разно

ПРИСУТНИ:

Татјана Мацура
Александар Стевановић

Игор Стојановић
Тихомир петровић
Гордана Мирковић
Радомир Мркић
Ахмад Шами
Небојша Анастасијевић
Лидија Константиновић

Гост: Иван Шука

 1. Татјана Мацура је обавестила присутне о статусу преговора са Странком Зелених. После састанка у Шиду средином прошлог месеца изгледало је да је постигнут договор и начину преузимања странке. Договорена је процедура и очекивала се потврда на следећем састанку у Скупштини Србије. Међутим на састанку у Скупштини су изнешени нови захтеви од стране странке Зелених који су они усвојили на свом Председништву. Тражили су компромисно име нове странке у смислу Пеартија Зеленог Центра и место председника новоосноване странке. Ми смо им предложили да се компромис око назива може направити, али да се именују 3 председника и 8 подпредседника странке од којих би се председници ротирали на месту председавајућег. Отишли су на консултацију и јавили  и да не могу да скупе чланове свог председништва али да верују да предлог није прихватљив. Како  за нас њихов предлог није ни за разматрање а камоли нешто друго, одлучено је да се да још једна шанса и уколико то не успе да се на културан начин прекину даљи преговори и останемо у пријатељским односима.
 2. План Б су преговори са Социјалдемократским савезом и задужен је Александар Стевановић. Нажалост ова странка је мало теретна (Дана Грујичић која има и своје УГ Здрава Србија са познатим ставовима о осиромашеном уранијуму и Небојша Лековић бивши председник ФС Србије и Црне Горе и бивши генерални секретар ФК Црвена Звезда ) и уколико се успе да се ово реши на неки безболан начин може се ићи у реализацију. Са њима је договор знатно лакши. Уколико и ово не буде прихватљиво иде се на формирање странке сакупљањем потписа што је дужи пут из финансијских разлога а до тада ћемо наступати као УГ Покрет Центра. Свакако морамо формализовати организацију до ране јесени. То укључује и да се промени име посланичке групе Слободни посланици у име нове странке или покрета.
 3. Простор за Покрет је у директној вези са преговорима са странкама око преузимања. Због тога се чека коначни договор али се могу предузети мере месечног закупа просторија без било каквих обавезујућих уговора на 6 или 12 месеци.
 4. Било је неколико састанака са опозиционим стракама. Био је састанак са Савезом за Србију и њиховим менаџером Љубаном Панићем, где се разговарало о заједничком наступу али само у начелу и ништа није дефинисано. Александар се је касније видео и са Драганом Ђиласом где је изнет став да ми нисмо препрека за стварање савеза али да паралелно са тим ми градимо своју организацију. Утисак је да је окупљање у савез без конкретне платформе шта после већ је циљ да се сруши актуелна власт у десетак градова. У среду је одржан састанак са Сашом Јанковићем и ПСГ-ом. Имају много конкретније предлоге и другачије наступају у јавности на темељима позитивне кампање, без окупљања деснице типа Двери, Стаматовића и сличних. Нама је ова опција прихватљивија и одука да се опозиција организује у две колоне.
 5. Покренута је иницијатива да се од Иницијалног Одбора Покрета (ИОП) затражи реорганизација тимова. Татјана Мацура је преузела обавезу да ИОП делегира пар својих чланова да покрену реорганизацију тимова да би били оперативни. Тимови који су формирани на почетку само су делимично у функцији и то се мора хитно променити.
 6. Затражено је да се поведе рачуна о начину изражавања на друштвеним мрежама. То се посебно односи на посланике у Скупштини Србије које чланство види ка представнике Покрета Центра и њихов наступ у јавности  за званични став. По правилима Покрета свакако је легитимно изношење личних ставова, само да то буде у духу достојанства и међусобног уважавања, пристојним речником исказано. Званични став Покрета се објављује на сајту Покрета  и на друштвеним мрежама са логом Покрета. Лични ставови се износе под својим именом и презименом и могу бити и у супротности са званичним ставом. Татјана Мацура је обавестила присутне, а то је касније потврдила и Зорица Дамјановић у мејлу, да су статутарна документа написана али да се не објављују због преговора који су у току и евентуалних измена. Економски програм је у завршној фази и све се то спрема за рану јесен. Одазвати се другом проширеном позиву Демократске странке на Врачару на разговор око међусобне сарадње на локалном нивоу. На разговор ће ићи Радомир Мркић, Гордана Мирковић, Тихомир Петровић и Ахмад Шами.

Састанак завршен у 20:00 сати.